fbpx
NaslovnicaCrna GoraProšle godine liječeno 27 djece oboljelih od malignih bolesti

Prošle godine liječeno 27 djece oboljelih od malignih bolesti

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je prošle godine u Dječjoj bolnici dijagnostifikovano i dijelom liječeno 27 djece oboljelih od malignih bolesti, kazala je pedijatar i hematolog te zdravstvene ustanove, Daria Ljubić povodom Internacionalnog dana djece oboljele od kancera.

Prema njenim riječima, po strukturi oboljenja Crna Gora se ne razlikuje od evropskih procenata.

Ljubić je naglasila da se Internacionalni dan djece oboljele od raka obilježava kako bi se javnost upoznala sa problemima sa kojima se susreću oboljela djeca i adolescenti.

„Obilježavanjem ovog dana pokazujemo da smo svjesni neophodnosti da svako dijete dobije pravovremenu i tačnu dijagnozu i da ima pravo na aktuelne terapijske protokole i svu dostupnu njegu u toku liječenja i nakon toga“, rekla je Ljubić.

Kako je kazala, najčešći hematološki maligniteti su tumori mozga i limfoni, a rjeđi su kanceri, neuroblastom i tumori bubrega.

„To su produžene temperature bez infektivnog porijekla, gubitak apetita i tjelesne mase, krvarenje, modrice po koži i izrazito blijedilo, otekline na tijelu, vratu i drugim djelovima tijela, koje nisu povezane sa infekcijom“, kazala je Ljubić.

Prema njenim riječima, mogu se pojaviti otekline stomaka koje nekad mogu da promaknu roditeljima.

„Ono što može da se javi u drugim malignitetima su promjene na očima, bijela zjenica, nova razrokost, pad vida, otok oko očiju, podlivi oko očiju. To su neki opšti simptomi koji treba da pobude sumnju da se nešto dešava što nije uobičajno“, rekla je Ljubić.

Rana dijagnoza, kako je kazala, je osnov uspjeha liječenja maligne bolesti.

Ljubić je kazala da su maligne bolesti zloćudne po nazivu i najteže za liječenje i da što se ranije otkrije veće su šanse da se pozitivno završi ta borba sa bolešću.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije