fbpx
NaslovnicaCrna GoraProtest zbog gradnje vrtića prerastao lokalni nivo

Protest zbog gradnje vrtića prerastao lokalni nivo

Bar, (MINA) – Protest aktivista i građana u Baru zbog sječe stabala čempresa i izgradnje vrtića u dvorištu Gimnazije “Niko Rolović” prerastao je lokalni nivo, poručeno je sa današnjeg protestnog okupljanja.

Učesnici protesta, njih više od hiljadu, prošetali su do zgrade Opštine Bar.

U dvorištu barske Gimnazije, 17. januara posječeno je više od 90 stabala čempresa, nakon čega je uslijedila reakcija nezadovoljnih građana.

Učesnici protesta zahtijevaju hitan prekid svih radova u dvorištu Gimnazije, pošumljavanje i obnovu uništenog dvorišta, kao i “utvrđivanje odgovornosti za počinjen ekološki zločin”.

Nastavnica osnovne škole Lidija Marojević, podržala je učenike koji su danas protestovali.

“Vrtić je potreban, ali gradi se gdje mu mjesto nije. Čujete li gospodo? Vidite li posljedice svojih djela? Ne, ne čujete. Pozivate policiju. Zašto je policija potrebna ako su vaše namjere časne”, pitala je Marojević.

Ona je kazala da je lokalna vlast uradila sve suprotno od želje onih u čije ime obavlja poslove.

“Prva žrtva je pala. Profesionalizam podrazumijeva etiku i moral. Pozivamo nadležne da zaustave gradnju u dvorištu gimnazije i da odrede drugu lokaciju za vrtić”, rekla je Marojević.

foto: MINA

Inženjer elektrotehnike, Tamara Đuranović, kazala je da je gradu potreban vrtić, ali da on treba da se gradi na drugom mjestu, u skladu sa propisima.

„Kažu da smo protiv vrtića i djece, kakvo vrijeđanje inteligencije. Sila im je postala način za dogovor“, navela je Đuranović.

Umjetnik, član The Books of Knjige, Zoran Marković kazao je da protest više nije lokalna priča i da je već odavno prevazišao lokalni nivo.

„Nadam se da će sledeće okupljanje biti masovnije. Nadam se da će se izvršiti jači pritisak na ljude iz Opštine. Ovo što rade nije normalno i vrtić, koliko god bio potreban gradu, na ovoj lokaciji ne smije biti izgrađen“, naveo je Marković.

Arhitekta, Goran Janković rekao je da detaljni urbanistički plan nije sveto pismo urezano u kamenu, već može da se prilagođava i mijenja.

On je naveo primjere gdje su se nadležni prilagodili investitorima u svojoj gradnji.

Gimnazijalka Anđela Labović poručila je da su svi vjerovali da čista ideja o očuvanju prirode, kulture i uspomena, bez imalo ličnog interesa, sama po sebi može da izdrži sve i da joj niko ne može stati na put.

„Međutim, predsjedniče Opštine, Vi ste se pokazali kao protivnik u borbi za istinsku ideju, za bolje sjutra“, rekla je Labović.

Ona je podsjetila da su odbornici rekli da podržavaju građansku inicijativu i aktivizam, pa su je uzdržavanjem svjesno odbili.

„Odbili su pomjeranje lokacije, podržali masakar prirodnog blaga, a njegovom sječom usadili sumnju u um svakog mladog čovjeka da se on iole u ovom gradu pita“, navela je Labović.

Ona je pitala je da li je tužno što tako razmišlja i ima ideju da ode, jer joj, kako je navela, ukazuju da je borba beznadežna.

„Kako ćete gospodo gledati svoju djecu i unuke, svjesni da ste njihove vršnjake doveli do pomisli da je naivno vjerovati da država ima sluha za njihov glas“, pitala je Labović.

foto: MINA

Jedan od učesnika na protestu, Dušan Masoničić, kazao je da “iz sveg srca navija za probuđenu barsku mladost”.

Policija je u petak privodila aktiviste, koji su pokušavali da spriječe ulazak mehanizacije na gradilište vrtića u Baru.

Okupljeni su formiranjem živog zida neko vrijeme uspijevali da spriječe ulazak kamiona na gradilište, ali su nakon nove intervencije policije kamioni ipak ušli.

Građani Bara u četvrtak veče tijelima su prepriječili ulaz u uništeno dvorište, pa je policija intervenisala i odvela nekoliko demonstranata koji su brzo pušteni nakon uzimanja podataka.

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...