fbpx
NaslovnicaCrna GoraProtesti politički, spremni za razgovor 

Protesti politički, spremni za razgovor 


Podgorica, (MINA) – Crnogorska vlast je spremna da sa onima koji formalno predvode proteste razgovara o svim pitanjima koja predstavljaju njihov interes, poručio je predsjednik države Milo Đukanović.

On je u Berlinu, tokom predavanja u Njemačkom društvu za vanjsku politiku, kazao i da se protesti u Crnoj Gori pokušavaju predstaviti kao građanski, iako je, kako navodi, jasno da iza njih stoje političke strukture.

Đukanović je rekao da bi u Crnoj Gori bilo prirodno da proteste koje predvodi opozicija zamijeni parlamentarni dijalog.

„U Crnoj Gori se ti protesti pokušavaju predstaviti kao građanski, bez obzira na to što je jako očigledno da iza njih stoje opozicione partije. Spremni smo da sa onima koji makar formalno predvode te proteste zagovaramo o svim pitanjima koja predstavljaju njihov interes“, naveo je on.

Đukanović smatra da postoje zajedničke niti među protestima u različitim državama regiona, jer je, kako je naveo, ideja protesta u sve tri zemlje promjena vlasti mimo izbornog procesa.

„Danas na Zapadnom Balkanu imamo vlade koje sa jasnom vizijom pokušavaju da naša društva povedu putem izgradnje društva savremene evropske civilizacije. Ali takve pojave nas upućuju na zaključak da smo još daleko od toga da imamo homogenizovanu javnost na Balkanu“, kazao je on.

Prema riječima Đukanovića, i dalje se na Balkanu vodi oštra konfrontacija između onih koji zagovaraju novu politiku usvajanja evropskih standarda, koja znači i izbor vlasti na demokratskim izborima, i onih drugih koji misle da se vlast može mijenjati na ulici, putem revolucije.

„Pokušavamo da kroz dijalog sa onima koji su nosioci takvih zahtjeva skrenemo pažnju da se moramo vratiti poštovanju pravila koja smo uspostavili u ustavima naših zemalja i nadogradnji onoga što je već ostvareni nivo demokratske kulture, a ne na onaj period iz devedesetih godina kada su se dešavali anarhični procesi u svakom od društava bivše Jugoslavije“, dodao je on.

U toj, kako je naveo Đukanović, beskompromisnoj borbi za vlast veoma se olako i neodgovorno zanemaruju nacionalni interesi.

„Hajde da ne govorimo sada o Crnoj Gori, a mogao bih vam tu tezu dokazivati na njenom primjeru. Hajde da govorimo o bilo kojoj drugoj državi u kojoj se dešavaju protesti. Uzmimo za primjer Albaniju“, rekao je on.

Đukanović je naveo da je Albanija danas pred otvaranjem pregovaračkog procesa, i da ona zajedno sa Sjevernom Makedonijom očekuje da u junu na Evropskom Savjetu dobije zeleno svijetlo za otvaranje pregovaračkog procesa.

On smatra da protesti ozbiljno ugrožavaju takvo postignuće albanske politike.

„To govori o tome koliko se u toj beskompromisnoj borbi za vlast u svakom od balkanskih društava zanemaruju nacionalni interesi, koliko se to zapravo smatra potpuno legitimnim, koliko se apsolutizuje borba za vlast, kao jedini interes tog dijela političkih i javnih struktura u zapadnobalkanskim društvima“, kazao je Đukanović.

On je dodao da ipak postoje specifičnosti u svakoj od zemalja Zapadnog Balkana.

Prema riječima Đukanovića, u žiži interesovanja kada je Srbija u pitanju je i dalje pitanje Kosova.

„Kada je Crna Gora u pitanju, rekao bih da je jedna od niza afera koje se kreiraju sada iskorišćena kao kapisla za ono što opozicija priželjkuje već dugo, da promijeni vlast“, naveo je on.

To je, dodao je Đukanović, legitiman cilj i interes svakog učesnika u političkom života, samo što se do njega može doći na slobodnim izborima, koji se odvijaju u skladu sa pravilima koja su propisana izbornim zakonodavstvom usaglašavanim sa evropskim standardima i praksom i u skladu sa onim koji se iz jednog u drugi ciklus koriguje u skladu sa preporukama OEBS-a i Savjeta Evrope.

„Protesti predstavljaju dio naše društvene i političke svakodnevice. Trenutno su aktuelni procesi u Srbiji , Albaniji, Crnoj Gori, a donedavno smo imali proteste u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu“, rekao je on.

Đukanović je ocijenio da je to jedan od očiglednih pokazatelja napretka zapadnobalkanskih društva.

„Nekada se na proteste u našem regionu gledalo drugačije, danas se gleda kao na legitiman put ispoljavanja političkih interesa“, zaključio je Đukanović.

Najčitanije