fbpx
NaslovnicaCrna GoraProtesti u Crnoj Gori imaju najsnažniji ton političke obojenosti

Protesti u Crnoj Gori imaju najsnažniji ton političke obojenosti


Podgorica, (MINA) – Protesti u Crnoj Gori imaju najsnažniji ton političke obojenosti i ponajmanje naklonosti nacionalnim vrijednostima i identitetu, saopštio je ministar odbrane Predrag Bošković govoreći o protestima i povezanosti “nezadovoljstva građana” u Tirani, Beogradu i Podgorici.

Bošković je unitervjuu Dnevnim novinama kazao da proteste u Podgorici vidi kao legitiman vid izraza nezadovoljstva, ukoliko protiču u mirnim i demokratskim okolnostima i bez upliva raznih političkih interesa sa strane.

On je rekao da u datom primjeru izostaju konkretni socijalni zahtjevi, da se samim gubi i karakteristika građanskih protesta.

“Protesti u Crnoj Gori, čini se, imaju najsnažniji ton političke obojenosti i ponajmanje naklonosti nacionalnim vrijednostima i identitetu, te stoga na našim ulicama subotom nije bilo niti jedne nacionalne zastave, što nije slučaj u Beogradu ili Tirani”, kazao je Bošković.

On je dodao da proteste karakteriše apsolutna politička disperzija glavnih aktera oko državno pravnog statusa Crne Gore i aktuelnih spoljnopolitičkih prioriteta zemlje.

Bošković je kazao da je zajedničko nosiocima protesta, preuzimanja vlasti sa ulice, lične i porodične uvrede, prijetnje i jedan novi nivo političke nekulture.

On je rekao da je uvjeren da se problemi u okruženju ne mogu reflektovati na Crnu Goru, kako zbog uređenosti institucija sistema, tako i zbog činjenice da smo dio Sjevernoatlantskog saveza.

Bošković kazao i da je Crna Gora već u prvoj godini članstva imala za 250 odsto veći priliv direktnih stranih investicija iz zemalja članica NATO, ali i da je planirano da resor kojim rukovodi tokom 2019. ostvari prihod do pet miliona eura od prodaje viška naoružanja.

Najčitanije