fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadulović: U oblasti zaštite životne sredine vlada haos

Radulović: U oblasti zaštite životne sredine vlada haos


Podgorica, (MINA) – Crna Gora nije spremna za otvaranje poglavlja 27, smatra poslanik Demokratskog fronta Branko Radulović, navodeći da su razlozi za to nekompetentnost vlasti i pregovarača, kao i haos i degradirajući trendovi koji vladaju u oblasti zaštite životne sredine.

Radulović je kazao da je dovoljno uporediti izjave premijera i glavnog pregovarača, ministara ekonomije i održivog razvoja i turizma, šefice Radne grupe za poglavlje 27, nevladinih organizacija, utiske turista, izvještaj Evropske komisije i mjesečne i godišnje izvještaje Agencije za zaštitu životne sredine.

“Pa vidjeti koliko je prisutno haosa, kontradiktornosti, neznanja, obmana i politikantstva u ovoj oblasti”, kazao je Radulović agenciji MINA.

On je istakao da Evropska unija (EU) promoviše snažnu klimatsku akciju, održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

“Pravna tekovina EU u ovoj oblasti je sveobuhvatna i eksplicitna, i zahtijeva se puna inplementacija”, dodao je Radulović.

On je podsjetio da je, imajući to u vidu, u januaru 2013. godine podnio Predlog rezolucije o Evropskim integracijama, a u novembru 2014. i Predlog rezolucije o životnoj sredini.

“Obje rezolucije je Skupština Crne Gore jednoglasno usvojila. Nažalost, veoma se malo od predloženih mjera i aktivnosti realizovalo”, kazao je Radulović.

On je naglasio da je 27. poglavlje veoma zahtjevno, bilo da je u pitanju ekspertsko znanje, finansijska sredstva ili učešće cijelog društva u procesu.

Kako je naveo, jedino se u tom poglavlju može pregovarati, sa jedne strane Evropska komisija, a sa druge strane cijelo crnogorsko društvo, i doći do zajedničkog teksta.

“Zapanjujuće je da je kod nas cio proces netransparentan, da ga vodi Radna grupa koja nije u dovoljnoj mjeri kompetentna, da su u grupi većinom apartčici i predstavnici anonimnih NVO”, smatra Radulović.

On je kazao da je javnost iz izjave Glavnog pregoravača saznala da je u februaru Crna Gora predala pregovaračku poziciju. “Javnost ne zna šta ona sadrži i koje su nam početne pozicije”.

Prema riječima Radulovića, jasno je da Crna Gora nije spremna za otvaranje tog poglavlja.

“Trebalo je učiniti sve na drugačiji način, onako kako je usvojeno u pomenutim rezolucijama. Siguran sam da smo u velikim problemima, neophodne su radikalne i hitne aktivnosti u svakoj sferi i na svim nivoima”, naveo je Radulović.

On je kazao da Evropska komisija, što se vidi u poslednjem Izvještaju, ima jasnu sliku o postojećem stanju.

“Institucije EU u ovoj oblasti su izuzetno kompetentne, profesionalne i striktne, tako da će nam, siguran sam, nametnuti obaveze i zadatke koje ćemo morati da ispunimo i u predpristupnom i postpristupnom periodu. U suprotnom, proces će duže trajati i plaćaćemo penale”, upozorio je Radulović.

Na pitanje zbog čega, po njegovom mišljenju, poglavlje 27još nije otvoreno, Radulović je rekao da je to “zbog nekompetentnosti ove vlasti i pregovarača, kao i zbog haosa i degradirajućih trenodova koji vladaju u oblasti žaštite životne sredine, a i zbog civilizacijskog i institucionalnog dostignuća EU”.

“Zvaničnici EU se sprdaju sa nama i našim nemarom i primitivizmom. Uporedite samo Sloveniju, kao stvarno prvu zelenu državu po svim kriterijumima, i Crnu Goru, kao navodno prvu ekološku državu”, kazao je Radulović.

On je dodao da je posjetio sam Evropsku agenciju za životnu sredinu i uvjerio se o kakvim stručnjacima se radi. “Naši glasnogovornici su miljama daleko od njih”.

Upitan koji su glavni izazovi kada je poglavlje 27 u pitanju, on je rekao da ih ima na pretek – od lošeg kvaliteta vazduh i emisije PM čestica i polutanata, zagađenosti površinskih i podzemnih i ispuštanja komunalnih i industrijskih otpadnih voda, kvaliteta morskog ekosistema i katastrofalnog upravljanja otpadom.

“Pa do 80 hiljada septičkih jama, krajputaša, zarobljenih pravosudnih organa i simboličnog izdvajanja finansijskih sredstava za ovu oblast. Pitam se gdje smo dobri u životnoj sredini – tamo gdje nije bilo nama na dohvat”, dodao je Radulović.

Komentarišući dosadašnje rezultate u oblasti zaštite životne sredine, Radulović je ocijenio da su oni „mrtvo slovo na papiru“.

Kako je naveo, nedostataka ima na svim nivoima sistema, bilo da su u pitanju hijarahija po vertikali ili horizontalna povezanost, od premijera, preko predsjednika opština, inspektora, pa do građanina i njegove svijesti o životnoj sredini.

Upitan da li smatra da Crna Gora ima stručan kadar kada je u pitanju zaštita životne sredine, koji bi odgovorio svim izazovima i obavezama koje proizilaze iz pregovaračkog procesa, Radulović je kazao da imamo kadrova koje, nažalost, niko ništa ne pita.

On je podsjetio da postoji nekoliko studijskih programa i niz predmeta koji se predaju na Univerzitetu Crne Gore iz te oblasti, bilo da je u pitanju industrijska ekologija, ekosistem, voda, vazduh ili čovjekovo zdravlje.

„Zbog partitokratije i nacionalne pripadnosti, istinski stručnjaci ne mogu doći do izražaja. Pogledajte ko su ministri, direktori direktorata, ko su čelnici agencija i institucija, ko je sve u Radnom timu, pa je sve jasno – većinom ljudi bez biografija“, zaključio je Radulović.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Najčitanije

Geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata

Podgorica, (MINA) - Aktuelne geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata za članstvo...