fbpx
NaslovnicaCrna GoraRaičević naložio hitnu kontrolu gradilišta

Raičević naložio hitnu kontrolu gradilišta


Bar, (MINA) – Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević naložio je nadležnim iz lokalne uprave da, bez odlaganja obiđu gradilište dječijeg vrtića, kako bi utvrdili da li se radi po zakonskim procedurama i standardima.

Planirano je da vrtić bude izgrađen u dvorištu Gimnazije “Niko Rolović”, zbog čega je dio građana Bara protestvovao. U dvorištu Gimanzije posječeno je oko 40 čempresa starih.

Raičević je naveo da se zakonske procedure i standardi moraju poštovati prilikom izgradnje objekata, u cilju obezbijeđenja sigurnog pristupa lokaciji, bezbijednosti osoba, susjednih objekata i zaštite okoline i nesmetanog saobraćanja za vrijeme građenja.

On je rekao da su nadležni redovnom kontrolom konstatovali da nije vidno označen ulaz na gradilište, da ono nije ograđeno na adekvatan način, kao i da su naložili hitno otklanjanje tih nedostataka o čemu su obavijestili nadležne državne inspekcijske organe.

“Radovi se moraju izvoditi u svemu poštujući važeće propise i u skladu sa projektnom dokumentacijom i to je ono o čemu se posebno mora voditi računa”, istakao je Raičević, sapšteno je iz njegovog kabineta.

Ističe se da se posebno mora voditi računa i da se projekat pejzažne arhitekture u potpunosti realizuje jer po istom se sadi novih preko 1,5 hiljada sadnica u dvorištu vrtića.

Vrtić gradi konzorcijum firmi iz Nikšića “LD Gradnja-Ivkon-Telemont-Ekoplant-Ening-Lars fire”, nakon što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo dozvolu za građenje.

Ukazuje se da je detaljnim urbanističkim planom iz 1993. godine, kao i izmjenama i dopunama iz 2005. i 2009. godine, planirana izgradnja dječijeg vrtića i jaslica.

Navodi se da je izgradnja planirana na lokaciji u vlasništvu Države Crne Gore, sa pravom raspolaganja Ministarstva prosvjete. Ulaganjem u obrazovanje, kao investitor, Ministarstvo prosvjete za potrebe JPU “Vukosava Ivanović Mašanović ” gradiće vrtić uz kreditnu podršku Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB).

Nakon što je Direkcija javnih radova, poslije dva neuspjela postupka, sprovela odgovarajuću proceduru, izabran je izvođač radova.

“Cijeneći građanski aktivizam, Skupština, kao predstavnički dom svih građana, raspravljala je o podnijetoj inicijativi za obustavljanje radova i pronalaženje nove lokacije za izgradnju vrtića, iako nije bila statutarna. Inicijativa nije usvojena”, podsjetili su iz iz kabineta Raičevića.

Najčitanije