fbpx
NaslovnicaCrna GoraRaonić: O Zakonu da presudi Ustavni sud

Raonić: O Zakonu da presudi Ustavni sud

Podgorica, (MINA) – Vlada, pola godine pred izbore, ne smije sebi da priušti da pokaže slabost dok Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) želi da trajno kapitalizuje masovnost protesta smatra predsjednik Građanske alijanse (GA) Boris Raonić, navodeći da je u toj situaciji rješenje Ustavni sud.

Raonić je kazao da se kompromis može naći samo u ljudima od dokazanog integriteta i profesionalnosti, kojih kako ističe, ipak, ima mnogo, iako se kreira dugačija slika.

„Reakcije, političara i javnosti u Srbiji na situaciju koja je nastala u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti su očekivane i predstavljaju nastavak trodecenijskog modela bavljenja politikom na prostorima bivše Jugoslavije“, kazao je Raonić za Portal RTCG.

Nažalost, taj model je i dalje dominantan jer, kako je naveo, građani ne uviđaju njegovu pogubnost.

Raonić je rekao da je političarima najlakše da mobilišu glasače na etničkom principu, na strahu i ugroženosti od drugog, a da pri tome vjerovatno i nijesu pogledali rješenja iz Zakona ili uporednu praksu.

Iako smatra da je poziv na dijalog odgovoran potez Vlade, kaže da je mogao doći i ranije, ali da je svakako bolje da je do njega došlo, nego da se društvo iscrpljuje.

“Vlada svojim radom daje prostora za kritiku, ali ako treba da se sjedne za sto i dogovore stvari od zajedničkog intersa, onda to nije trenutak. Pred nama je izborna kampanja, pa će u pola godine biti sasvim dovoljno prilike za te stvari”, smatra Raonić.

Raonić je istakao da za neka pitanja jeste kasno, jer za njih osim usvajanja Zakona treba i vremena za implementaciju rješenja, odluke, izbore.

Na pitanje šta je zajednički imenitelj za postizanje političkog kompromisa u ovom trenutku, Raonić je rekao da je najvažnije pitanje Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

On je objasnio da su pozicije takve da Vlada ne smije pola godine pred izbore sebi da priušti da pokaže slabost, dok MCP želi da trajno kapitalizuje masovnost protesta.

U toj situaciji, kako je naveo, rješenje je na trećoj strani, a to je Ustavni sud, koji će kao nebrojeno puta do sada uraditi ono što se od njih očekuje.

„Stavljanjem te teme ad acta, ostaju da se riješe pitanja blokade institucija i tu se kompromis može naći samo u ljudima od dokazanog integriteta i profesionalnosti. A njih, ipak, ima mnogo, iako se kreira slika da nema, ali su samo zbog ukupne situacije odlučili da sačuvaju svoj dignitet i bili su van javnih dešavanja”, dodao je Raonić.

Najčitanije