fbpx
NaslovnicaCrna GoraRaspustiti SO Kotor i formirati odbor povjerenika 

Raspustiti SO Kotor i formirati odbor povjerenika 

Podgorica, (MINA) – Predsjednik kotorske Opštine Kotor Vladimir Jokić pozvao je premijera Duška Markovića da raspusti Skupštinu opštine (SO) Kotor i formira odbor povjerenika koji će obavljati funkcije lokalnog parlamenta do konstituisanja novog saziva.

Jokić je u pismu Markoviću poručio da to treba da uradi do sjutra u deset sati da bi “zaustavio novo nezakonito postupanje grupe odbornika, koje može rezultirati novom blokadom grada u jeku turističke sezone”.

“Kako je Vlada sama utvrdila da SO Kotor ne izvršava svoje zakonom predviđene funkcije, a kako rok za ispunjavanje istih ističe sjutra, pozivam Vas da u skladu sa članom 185. Zakona o lokalnoj samoupravi, raspustite SO Kotor i formirate odbor povjerenika koji će obavljati funkcije Skupštine do konstituisanja novog saziva”, navodi se u pismu Jokića, prenosi portal Vijesti.

On je podsjetio da je Kotor jedan od nosioca turističke privrede i dodao da bi blokada grada dovela do otežanog održavanja KotorArt-a, kojem je Vlada dodijelila status festivala od nacionalnog značaja, a koji predstavlja jedan od najvažnijih kulturnih događaja Crne Gore.

Jokić je poručio da su Vlada Crne Gore, predsjednik Opštine i SO dužni da poštuju zakon i izvršavaju sudske odluke.

“Upravo je jedan od razloga zbog kojih Vlada može upozoriti i razriještiti predsjednika opštine, i upozoriti i raspustiti Skupštinu opštine, neizvršavanje sudskih odluka. Vi ste kao prvi čovijek izvršne vlasti najviše u obavezi da se starate da sve institucije rade u skladu sa zakonom, pa ste zato i najpozvaniji da spriječite preuzimanje nadležnosti, lažno predstavljanje i samovlašće grupe odbornika koje nije svojstveno demokratskim društvima“, rekao je Jokić.

Kako je kazao, raspuštanje SO Kotor, u skladu sa rokom koji je dala Vlada, spriječavanje nezakonja i bezvlašća u Kotoru i vraćanje mandata građanima da u skladu sa Ustavom biraju svoje predstavnike predstavlja jedini su mogući demokratski izlaz iz novonastale situacije.

„Svako drugačije činjenje ili nečinjenje biće u svrhu i predstavljaće legitimisanje političke korupcije i beskrupuloznog gaženja ustavno-pravnog poretka kao metoda preuzimanja i formiranja vlasti mimo izborne volje, a na štetu javnog interesa i interesa i prava lokalnog stanovništva”, poručio je Jokić.

On je dodao da će o trenutnoj situaciji upoznati i relevantne predstavnike međunarodne zajednice u Crnoj Gori.

Najčitanije