fbpx
NaslovnicaCrna GoraRazgovori će biti nastavljeni na ekspertskom nivou

Razgovori će biti nastavljeni na ekspertskom nivou

Podgorica, (MINA) – Razgovori Vlade i Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, biće nastavljeni na ekspertskom nivou, saopšteno je nakon sastanka premijera Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

U zajedničkom saopštrenju navodi se da je danas, na poziv Markovića, obavljen razgovor o Zakonu između Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija SPC u Crnoj Gori.

„Današnji sastanak okončan je u duhu međusobnog uvažavanja uz ocjenu obiju strana da je protekao u konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi“, kaže se u saopštenju.

Obje strane su, kako se navodi, u potpunosti iskazale svoje stavove u pogledu otvorenih pitanja vezanih za Zakon.

„Crkva ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmjenama Zakona, a ne o njegovoj primjeni jer po mišljenju Crkve Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da Vlada smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog povjerenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija, Zakon može primjenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima.

Predstavnici Episkopskog savjeta SPC, na čelu sa Amfilohijem, predali su Vladi predlog koji podrazumijeva izmjene odredaba koje Crkva vidi kao sporne.

„Vlada je primila k znanju ovu inicijativu ocijenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog Zakona, nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem“, navodi se u saopštenju.

Najčitanije

Predlog za povećanje dječjeg dodatka bez podrške

Podgorica, (MINA) – Skupštine nije prihvatila predlog poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA da se...