fbpx
NaslovnicaCrna GoraRazličito o reformama na putu ka EU 

Različito o reformama na putu ka EU 

Podgorica, (MINA) – Reforma pravosuđa u Crnoj Gori dala je rezultate, ali i dalje postoji prostor za unaprjeđenje, ocijenili su iz Kancelarije za evropske integracije, dok predsjednik Skupštinskog Odbora za evropske integracije, Slaven Radunović smatra da su crnogorske institucije i dalje zarobljene.

Pregovarač za poglavlja 23 i 24, Marijana Laković je, govoreći o reformi pravosuđa u Crnoj Gori rekla da se najznačajnije aktivnosti u toj oblasti preduzimaju u pravcu jačanja nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa.

»Na planu jačanja nezavisnosti pravosuđa značajan napredak je učinjen u pogledu sporovođenja postupaka izbora sudija i državnih tužilaca, u skladu sa propisanim objektivnim kriterijumima za njihov izbor i napredovanje«, rekla je Laković agenciji MINA.

Kako je pojasnila, težište tih aktivnosti je na Ministarstvu pravde, Sudskom i Tužilačkom savjetu, kojima se načinom izbora članova i predsjednika savjeta, kao i uspješnom primjenom zakonodavstva iz oblasti organizacije pravosuđa, garantuje nezavisnost.

»U pogledu jačanja efikasnosti ostvaren je značajan napredak u pogledu smanjenja broja zaostalih predmeta, što je posljedica niza aktivnosti koje su preduzete«, navela je Laković.

Ona smatra da je značajan doprinos efikasnosti pravosuđa dala i primjena Zakonika o krivičnom postupku, kojim je predviđen koncept tužilačke istrage, kao i Zakona o prekršajima kroz primjenu prekršajnih naloga.

Ipak, kako je dodala Laković, pored sveobuhvatnih reformi koje su građanima i privredi obezbijedili bolju zaštitu prava i brži pristup pravdi, a s obzirom da je reforma pravosuđa dugotrajan proces, u pojedinim sferama ove reforme i dalje postoji značajan prostor za unaprjeđenje.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije