fbpx
NaslovnicaCrna GoraRazvoj Crne Gore baziran na brizi za životnu sredinu

Razvoj Crne Gore baziran na brizi za životnu sredinu

Podgorica, (MINA) – Put baziran na održivom razvoju, sa odgovornim i pažljivim uticajem na životnu sredinu i promjenu klime, jedini je prihvatljiv za Crnu Goru, poručio je premijer Duško Marković na sastanku šefova država i vlada Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama u Madridu.

„Crna Gora ostaje snažno posvećena poboljšanju zaštite životne sredine, kvalitetu ekosistema, zaštiti biljnih i životinjskih vrsta, racionalnom i adekvatnom korišćenju prirodnih resursa i ulaganju u čiste izvore energije“, istakao je Marković.

On je, kako je saopšteno iz Vlade rekao da Crna Gora, koja je Ustavom određena kao ekološka država, dijeli posvećenost međunarodne zajednice traženju najboljih odgovora na klimatske promjene.

Marković je podsjetio da je Vlada, nakon širokih konsultacija, nedavno utvrdila Predlog zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena.

„Učinili smo to jer iskreno vjerujemo da borba za zaštitu životne sredine nije samo naša međunarodna obaveza, već interes ove i generacija koje dolaze“, istakao je Marković.

Kako je rekao, Crna Gora je dugoročno planirala razvoj na principima niskih nivoa emisija gasova s efektom staklene bašte, kao i razvoj ekonomije otporne na klimatske promjene.

„Naš udio u globalnim emisijama je izuzetno mali – svega 0,009 odsto. Dodatno smo definisali izuzetno ambiciozan cilj njihove redukcije od najmanje 30 odsto do 2030. godine, u odnosu na nivo iz 1990. godine, želeći da pošaljemo odlučnu i jasnu poruku – učinićemo sve što je u našoj moći“, poručio je premijer.

Marković je ukazao da crnogorska ekonomija već nekoliko godina bilježi dinamičan rast, sa projektovanim ulaganjem od preko 1,7 milijardi EUR u zaštitu životne sredine.

„Prvenstveno kroz kapitalne razvojne projekte u oblasti energetike, saobraćaja, turizma, industrije i poljoprivrede“, naveo je on.

Marković je crnogorskim novinarima nakon konferencije rekao da je Crna Gora kao mala država pokazala ne samo želju, nego je potvrdila i svoju spremnost i konkretne politike na planu zaštite životne sredine i suočavanja sa klimatskim promjenama.

„Nema dileme da ćemo do 2030. godine ispuniti naše obaveze o smanjenju negativnih emisija”, rekao je Marković dodavši da je činjenica da je Crna Gora jedina država u Evropi koja je donijela Zakon o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promena i da je to dobar primjer odgovornog odnosa države.

Najčitanije