fbpx
NaslovnicaCrna GoraReakcije partija na odluku Markovića  

Reakcije partija na odluku Markovića  

Podgorica, (MINA) – Opozicione političke partije reagovale su na odluku premijera Duška Markovića da se prekine sa izgradnjom vrtića u dvorištu barske Gimnazije “Niko Rolović” i da se postojeća lokaciju uredi zasađivanjem 90 čempresa.

Iz Demokratskog fronta (DF) je saopšteno da je zahtjev Markovića pokazuje da su protesti najbolji način da dođe do poništenja pojedinih odluka i pada Vlade, saopšteno

Poslanik tog političkog saveza, Slaven Radunović, kazao je da su protesti najbolji način da se dođe do ostavke Markovića i, kako je naveo, pada svih djelova korumpiranog režima.

„Povlačenje Markovića u slučaju gradnje vrtića u Baru, pokazuje da su protesti najbolji način da narod kroz njih dovede ne samo do poništenja pojedinih odluka Vlade, poput ove zbog koje su stradali barski čempresi, već i da protestima dovede do ostavke Markovića i pada Vlade i svih djelova korumpiranog režima, kako bi se krenulo u stvaranje uslova za fer i slobodne izbore“, rekao je Radunović.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović kazala je da je odluka Markovića, da raskine ugovor o gradnji vrtića na spornoj lokaciji u Baru, pokazuje da ujedinjeni građani mogu ostvariti ciljeve i zaštititi svoja prava.

Ona je rekla da su građani Bara ostvarili veliku pobjedu čuvajući dvorište od namjere Opštine i Ministarstva prosvejete da mimo njihove volje umjesto parka grade vrtić.

“Odlukom o obustavljanju gradnje, pokazalo se da ujedinjeni građani mogu uraditi ono što im je cilj – zaštita prava na sopstveno mišljenje, stav i prirodu, ma što o tome mislili oni koji su umislili da se za sve pitaju”, kazala je Vuksanović i dodala da građani Bara duguju ogromnu zahvalnost građanskim aktivistima koji su iznijeli borbu, pojedini od njih uz velike lične žrtve i odricanja.

Iz Socijalističke narodne partije su istakli da odluku premijera pokazuje da se građanski puls sluša i da se sa pozicija sile ne može ništa postići.

Oni su kazali da je protest koji se odnosi na protivljenje izgradnji vrtića osvježio i Crnu Goru i dao nadu da u tom gradu postoji hrabrost, mladalački bunt i vizija grada punog solidarnosti i ekonomskog blagostanja”.

“Ovaj zakašnjeli čin priznanja greške pokazuje da se građanski puls mora slušati i da se sa pozicija sile ne može ništa dobro postići”, saopštili su iz SNP-a, i dodali da odgovorni moraju snositi konsenkvence.

Iz Građanskog pokreta URA su kazali da je zahtjev Markovića za raskidanje ugovora o gradnji vrtića velika je pobjeda Barana i Crne Gore i ogromno ohrabrenje građanima da u subotu dođu na proteste.

U tom političkom pokretu smatraju da je Demokratska partija socijalista (DPS) tim postupkom na cjedilu ostavila predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića, koji bi, kako su naveli, da ima i malo osjećaja dostajanstva automatski podnio ostavku.

“To se naravno neće desiti jer je sazrio u političkom krilu DPS-a. U ovom trenutku kada je gnijev i bunt građana sve više na vrhuncu, šefovi su iskalkulisali da bi tim potezom ušićarili sitne i jeftine političke poene”, kazali su iz URA-e.

Demos će, kako su kazali iz te partije, tek kada premijer Duško Marković zatraži odgovornost onih koji su radili protiv volje građana Bara povjerovati da nije u pitanju retuširanje stvarnosti uoči dolaska evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana.

Članica Predsjedništva Demos-a, Tina Raičević, rekla je da odluka Markovića koja se odnosi na raskid ugovora o izgradnji vrtića u dvorištu barske gimanzije “Niko Rolović” i izjava da Vlada neće raditi protiv volje građana prva pobjeda pobunjenih građana.

“Tek kada bude tražio odgovornost svih onih koji su, prema priznanju Markovića, radili protiv volje građana Bara, i cijele Crne Gore kroz ovaj, kao i 97 hiljada drugih prevara, otimačina i korupcije povjerovaćemo da je u premijer prešao na stranu građana, a ne samo retuširanje stvarnosti uoči dolaska Hana”, navela je Raičević.

Iz Građanskog pokreta (GP) Nova ljevica su kazali da je odluka premijera u vezi vrtića u Baru, osveta je i kazna građanima tog grada.

»Pošto je pod pritiskom građana morao da popusti, njegova izjava je izliv bijesa zbog bunta i pritiska građana, klasična manipulacija, jeftini pokušaj zamjene teza i otvorena prijetnja svim slobodoumnim i hrabrim građanima«, rekao je predsjednik GP, Saša Mijović.

Prema riječima Mijovića, iz objašnjenja odluke se jasno vidi da ovim činom namjera nije da se izađe u susret zahtjevima građana, već da im se stavi do znanja da ako narod ne prihvati ono što Vlada naumi, onda neće dobiti ništa.

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...