fbpx
NaslovnicaCrna GoraRezolucijom iskazati viđenje Podgoričke skupštine

Rezolucijom iskazati viđenje Podgoričke skupštine


Podgorica, (MINA) – Predlog Rezolucije povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine, koju su poslanici vladajuće koalicije podnijeli, primjerena je forma da država iskaže svoje viđenje nakon vijeka od tog događaja, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Poslanici vladajuće koalicije podnijeli su u skupštinsku proceduru Predlog Rezolucije povodom 100 godišnjice Podgoričke skupštine, kojom se njene odluke proglašavaju ništavnim.

Član Predsjedništva SDP-a, Ivan Vujović je, komentarišući Podgoričku skupštinu rekao da je iIstorijski tragično, sve urađeno mimo Ustava iz 1905. godine Kraljevine Crne Gore – pobjednika u Prvom svjetskom ratu.

Vujović je rekao agenciji MINA, da bi svi koji slave ovih dana takozvanu Podgoričku skupštinu, morali biti svjesni da time slave uništenje crnogorske države, njenog državnog i nacionalnog dostojanstva.

»Iako su odluke Podgoričke skupštine anulirane brojnim aktima, zaključno sa referendumom iz 2006 i Deklaracijom o nezavisnosti, smatramo primjerenim da kroz formu Rezolucije Skupština Crne Gore da svoje vidjenje povodom 100 godina od ovog događaja«, naveo je Vujović.

Prema njegovim riječima, uzroci tadašnjeg nestanka Crne Gore jesu pretežno u sferi velikodržavne politike Srbije ispoljene u specifičnim okolnostima kraja I svjetskog rata ali, smatra on, ne treba zamagliti i još neke važne faktore.

»Duga vladavina Kralja Nikole, njegova nespremnost da novu državu izašlu iz rata modernizuje, nerazumijevanje novog vremena i potrebe dokidanja autokratskih elemenata iz 19. vijeka, učinili su Crnu Goru previše ranjivom na svaku veću promjenu tadašnje geopolitike«, smatra Vujović.

Upravo zbog toga su se, ocijenio je on, i desile neke kobne greške i odluke tadašnje vlasti uoči i tokom Prvog svjetskog rata, »koje su nas skupo koštale«.

»Zbog toga, 1918. treba da nam bude pouka, a ne da nam služi za jeftina, folklorna, često neiskrena, dnevnopolitička nadvikivanja koja mogu da stvore utisak da se tema forsira u cilju skretanja pažnje sa drugih pitanja«, poručio je Vujović.

On je dodao i da 1918. Treba da bude pouka da se danas Crna Gora najbolje brani demokratijom, izgradnjom moderne države, građanske a ne gospodarske svijesti.

»Možda je početkom 20. vijeka od izranjavane Crne Gore i velikog Kralja bilo previše očekivati preveliku modernost, ali je zato, danas, 2018. nedopustivo da imamo elemente autokratije i zarobljene države nalik na Kraljevo vrijeme«, rekao je Vujović.

Upravo nas to, kaže Vujović, može najviše učiniti poroznima i ranjivima i na današnje vanjske prijetnje.

»Zato, mi u SDP kažemo-nikad više 1918, ali moramo shvatiti da to danas, kada imamo državu i relativno dobru medjunarodnu poziciju, najviše zavisi od nas i naše sposobnosti da razumijemo novo vrijeme i ne pravimo greške naših prethodnika«, zaključio je Vujović.

Najčitanije