fbpx
NaslovnicaCrna GoraRijeka Zeta proglašena Parkom prirode

Rijeka Zeta proglašena Parkom prirode

Podgorica, (MINA) – Vlada je donijela Odluku o proglašenju rijeke Zete Parkom prirode, koja će doprinijeti njenom daljem očuvanju kroz efikasno sprovođenje mjera zaštite i očuvanja bioloških resursa i unapređivanja biološke raznovrsnosti, poručila je generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović.

Ona je na konferenciji za novinare nakon sjednice kazala da odluka podrazumijeva i formiranje upravljačkog tijela koje će, između ostalog, predlagati i sprovoditi Plan upravljanja i obezbijediti sprovođenje mjera zaštite.

„Na taj način će se vrlo uspješno čuvati ovaj prostor i iz njega stvoriti nove vrijednosti, te osigurati održivi razvoj zaštićenog područja doline rijeke Zete“, navela je Vojinović.

Prema njenim riječima, novac za upravljanje Parkom prirode zajednički će obezbjeđivati budžet države, budžeti jedinica lokalnih samouprava i ostali izvori u skladu sa zakonom.

Ona je istakla da je neophodno nastaviti sa konstantnim inspekcijskim nadzorom na državnom i lokalnom nivou, kao i sankcionisanjem svih zagađivača rijeke Zete u cilju rješavanja problema zagađivanja tog vrijednog prirodnog resursa.

Vojinović je podsjetila da su Opština Danilovgrad i Glavni grad Podgorica u februaru ove godine, a uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, pokrenuli postupak proglašenja rijeke Zete i njene doline zaštićenim prirodnim dobrom, s ciljem očuvanja prirodnih vrijednosti i prirodnih resursa koji karakterišu ovo područje.

Kako je navela, dolina rijeke Zete po svojim klimatskim, zemljišnim i geografskim odlikama predstavlja područje sa jako visokim potencijalom za razvoj poljoprivrede.

„Iz tog razloga je važno uspostavljanje zaštite doline rijeke Zete, kako bi sva pravna lica koja obavljaju poljoprivredne aktivnosti u svom radu posebno bila obavezana da koriste najbolje dostupne tehnike i tehnologije, koje su zasnovane na Kodeksu dobre poljoprivredne prakse, i time zadovolje sve zahtjeve u cilju očuvanja životne sredine“, kazala je Vojinović.

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević kazala je da je ova odluka jasna poruka građana Danilovgrada, Podgorice, kao i Vlade da žele da žive u zdravoj životnoj sredini.

Ona je najavila da će odluka o osnivanju upravljačkog tijela biti donesena na narednoj sjednici lokalnog parlamenta koja je zakazana za 25. decembar.

Najčitanije