fbpx
NaslovnicaCrna GoraRok za prijem novih članica više nije realan

Rok za prijem novih članica više nije realan

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je najviše odmakla u procesu približavanja Evropskoj uniji (EU), ali rok 2025. za prijem novih članica više nije realan, ocijenio je spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

Jakšić smatra da nedavna izjava francuskog predsjednika Emanuela Makrona da, za sada, nema ništa od proširenja, ne gura Zapadni Balkan u ruke Rusije.

“Apsolutno ne. Predsjednik Makron u suštini nije rekao ništa novo kada je izjavio da je skeptičan oko priča da je budućnost EU u novom proširenjuu situaciji kada ni 28 postojećih zemalja članica ne mogu da se dogovore o raspodjeli vodećih funkcija”, kazao je Jakšić Dnevnim novinama.

Logično je, kaže on, da EU sopstvene duboke institucionalne reforme stavi ispred proširenja na Zapadni Balkan.

“Evropljani imaju svoje prioritete, “zamor” proširenjem je veći nego što je bio, ali to ne znači da EU na bilo koji način gura ili prepušta region Rusiji ili Kini. Upravo obrnuto”, rekao je Jakšić.

Jakšić naglašava da ovakve izjave ne pomjeraju nekada pominjani rok za prijem novih članica 2025. godine, već neke druge okolnosti.

“Crna Gora jeste najviše odmakla u procesu približavanja EU, od svih zemalja kandidata ima najviše otvorenih i zatvorenih poglavlja, ali proces uspostavljanja pune vladavine prava kasni kao i svuda po regionu”, kazao je on.

On smatra da će, kada dođe do novog proširenja, u Briselu biti skloniji “kolektivnim”, a ne individualnim potezima.

“Hrvatska je bila izuzetak i ne vjerujem da će se to ponoviti. To znači da bi u paketu primili Crnu Goru, Srbiju a vjerovatno i Sjevernu Makedoniju koja je trenutni favorit EU”, kazao je Jakšić.

Najčitanije