fbpx
NaslovnicaCrna GoraRok za rad Odbora za izborne reforme produžen do 18. decembra

Rok za rad Odbora za izborne reforme produžen do 18. decembra

Podgorica, (MINA) – Skupština Crne Gore podržala je večeras, većinom glasova, predlog da rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva bude produžen do 18. decembra.

Predlog da rad Odbora bude produžen do 18. decembra, koji su procesuirali poslanici Ivan Brajović i Genci Nimanbegu, podržala su 44 poslanika, dok su protiv bila dva poslanika.

Brajović je, na početku sjednice, ocijenio da je produženje roka za rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva do 18. decembra dovoljno da se završi posao, ali da je, ukoliko ne postoji volja članova tog skupštinskog tijela, onda taj period kratak.

“Ako se ne želi posvećeno raditi, odgovorno i profesionalno, sa svih strana, nema tog roka koji nam neće biti kratak, bio on godinu ili dvije”, rekao je Brajović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević ocijenio je da se dio opozcije u Odboru bavio samopromocijom i rješenjima koja, smatra on, nijesu sistemskog karaktera, a manje se bavili preporukama OEBS-a i međunarodne zajednice.

„Ukoliko se zanemari takva praksa, kakvu je imao dio opozicije u Odboru, mislim da ćemo doći do rješenja. Ukoliko ne, ni 18. decembar, niti bilo koji drugi datum neće biti dovoljan i nećemo se dogovoriti ništa“, dodao je Rakočević.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević pozvao je Demokrate, ali i ostatak opozicije, da napuste Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva i pridruže se DF-u.

On je istakao da se na izbore ne može ići dok ne izbore fer uslove, a fer izbora, kako je ocijenio, nema bez pobune.

Medojević je kazao da nijedan od 100 predloga Demokrata ne dodiruje, kako je naveo, sistemsku krađu DPS-a.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović kazao je da treba i vrijedi učiniti sve da Crna Gora dobije izbore koji će biti prihvatljivi.

„Dužnost i opozicije i vladajuće koalicije je da učinimo sve što je do nas, da pokušamo da situaciju u Crnoj Gori konačno uvedemo u normalu, a preduslov za tu normalu su slobodni izbori“, rekao je Rudović.

Najčitanije