fbpx
NaslovnicaCrna GoraRudović: Uvredljiva i nerealna ponuda DPS-a

Rudović: Uvredljiva i nerealna ponuda DPS-a

Podgorica, (MINA) – Najava Demokratske partije socijalista da će izborni zakon ponuditi opoziciji kao platformu za razgovor još je jedna predstava za međunarodnu javnost, uvredljiva je i nerealna, ocijenio je nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

On je poručio da je vlast, usvajanjem seta izbornih zakona, „betonirala polarizaciju Crne Gore“.

Rudović smatra da je „Crnoj Gori potreban dogovor, ali DPS-u nije“.

“Svaki dogovor o prihvatljivim izbornim uslovima i njegovo dosljedno sprovođenje vjerovatno znači da oni više nemaju većinu. Zato su u decembru i izigrali dobru volju dijela opozicije da se dijalogom riješi politička kriza”, kazao je Rudović za Pobjedu.

On je rekao da „ovo što sada pominju još je jedna predstava za međunarodnu javnost”.

“Da nije tako, ne bi 30. decembra na brzinu usvojili izmjene zakona o biračkom spisku i finansiranju pilitičkih subjekata i izbornih kampanja, ne bi betonirali užasnu polarizaciju Crne Gore i ne bi, zbog svojih kratkoročnih ciljeva pravili dugoročnu štetu. Zato su sada ovi pozivi uvredljivi”, rekao uje on.

Prema njegovim riječima, ao stvarno žele dogovor, onda će prihvatiti opozicione zahtjeve kada, na primer, na dnevni red dođu medijski i zakon o RTCG.

“Tada bismo mogli da razgovaramo i o izbornom zakonu”, poručio je Rudović.

On je ocijenio da je sve to nerealno, s obzirom na posljedice koje su izazvali, a za koje su znali da će se desiti kada su minirali dijalog.

“Oni ovim političkim nasiljem nijesu pokazali moć nego baš obratno, veliki strah jer znaju da nemaju većinu koliko god glasova da kupe, već moraju izmišljati vanredne događaje, pokušati izazvati psihozu i sluđivati narod. Nadam se da se to i prepoznaje sve više i da nema tog manevra koji će im omogućiti dalje ponižavanje i mrcvarenje ovog društva i ove zemlje”, dodao je Rudović.

Prijedlog zakona o izboru odbornika i poslanika, za čije usvajanje je potrebna dvotrećinska podrška poslanika, povučen je iz skupštinske procedure krajem decembra prošle godine.

Potpredsjednik parlamenta Branimir Gvozdenović, koji je bio na čelu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, kazao je da će taj akt biti ponuđen opoziciji kao platforma za razgovor.

18 January 2020 07

Najčitanije