fbpx
NaslovnicaCrna GoraSaradnja moguća u brojnim oblastima

Saradnja moguća u brojnim oblastima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Studentske razmjene, PISA testiranje, stručno obrazovanje i priznavanje diploma neke su od oblasti u kojima je moguće ostvariti značajnu međudržavnu saradnju, saopštio je ministar prosvjete, Damir Šehović u Temišvaru u Rumuniji.

On je tokom učešća u Dijalogu o politici obrazovanja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, kazao da povezanost zemalja otvara mogućnosti razmjene, ali i šansu za upoređivanje i učenje od najboljih, kao i za razmjenu iskustava.

„Takvi, povezani obrazovni sistemi, svakako da su mnogo kvalitetniji i stabilniji od onih koji se grade isključivo na samodovoljnosti. Zato Crna Gora insistira na razvoju obrazovnog sistema kroz, između ostalog, saradnju sa drugima“, rekao je Šehović.

On je dodao da PISA testovi daju vrijedan uvid u to kako obrazovni sistemi funkcionišu.

„Istovremeno, izvanredni rezultati određenih zemalja daju nam zadatak da razmislimo o obrazovnom konceptu koji podržava kritičko mišljenje, a ne samo ponavljanje i reprodukciju. Dodatno, dobra iskustva država u stručnom obrazovanju, pokazuju da moramo od njih učiti kako đacima stručnih škola davati stalne mogućnosti za napredovanje i povećanje kvalifikacija, a time i kvalitetno zaposlenje“, saopštio je Šehović.

On je naveo da je priznavanje diploma tema o kojoj je na međudržavnom nivou potrebno razgovarati, jer je neophodno olakšati čitav proces priznavanja i učiniti još detaljnijim i pouzdanijim, što je kompleksan zadatak.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da je Dijalog bio usmjeren na međunarodnu mobilnost i povećanje stope zaposlenosti među diplomiranim studentima, načine zadržavanja vrhunskih talenata, te kvalitet stručnog obrazovanja.

Dijalog Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope je platforma u kojoj učestvuje 17 zemalja, nastala sa ciljem intenziviranja saradnje u obrazovanju, ali i ekonomiji, transportu, nauci i kulturi.
Trenutno su u pripremi dva sporazuma između Crne Gore i Kine, koja odobrava i veliki broj stipendija za crnogorske studente. Najnovija istraživanja ukazuju da i Kina i Evropa ističu nastavu jezika i uklanjanje kulturnih barijera kao jedan od glavnih izazova u daljem razvoju saradnje.

Najčitanije