fbpx
NaslovnicaCrna GoraSavjet dostavio parlamentu predlog da se Vukčević izabere za VDT

Savjet dostavio parlamentu predlog da se Vukčević izabere za VDT

Podgorica, (MINA) – Tužilački savjet dostavio je crnogorskom parlamentu predlog da se za za Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore izabere specijalna tužiteljka Lidija Vukčević.

U obrazloženju se navodi da je Vukčević karijerni tužilac, koja je u državnotužilačkoj organizaciji provela 26 godina, od čega više od 23 godine na funkciji zamjenika tužioca, odnosno državnog tužioca.

Obavljala je funkcije zamjenika Osnovnog državnog tužioca u Podgorici, zamjenika Višeg državnog tužioca u Podgorici, zamjenika specijalnog tužioca u Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Vrhovnog drzavog tužilaštva Crne Gore.

Sada je na funkciji specijalne tužiteljke u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) Crne Gore.

Od formiranja SDT-a u julu 2015.godine, osim funkcije specijalne tuziteljke, obavija i funkciju zamjenice Glavnog specijalnog tuzioca.

Navodi se da je napredovanje u službi Vukčević zasnovano na odgovornom, stručnom, profesionainom i visoko moralnom odnosu prema poslu.

„Tokom dugogodišnje tužilačke karijere, Vukčević je osposobljena da radi na svim predmetima za krivična djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, ali je posebno specijalizovana za rad na predmetima iz oblasti visoke korupcije i ratnih ziočina, gdje je postigia značajne rezuitate“, kaže se u obrazloženju.

Tužilački savjet je, tokom intervjua, ocijenio da je Vukčević kandidatkinja dostojna funkcije Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore.

„Dajući sadržajne odgovore na sva interesovanja članova, uvjerila je Tužilački savjet da posjeduje sposobnost i odučnost da doprinese daljem jačanju kapaciteta državnog tužilaštva i njegovog ugleda u društvu“, kaže se u obrazloženju.

Kako se navodi, Vukčević je nedvosmislena u stavu da se ti ciljevi mogu ostvariti podizanjem nivoa stručnosti, profesionainosti, integriteta državnih tužilaca i jačanjem službe za odnose sa javnošću čiji bi zadatak bio da na uvjerijiviji način predstavi stvarne rezultate rada državnog tuzilaštva.

„Naglasila je značaj poznavanja i primjene prakse Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i saradnje sa nacionalnim i medunarodnim institucijama i nevladinim organizacijama, u cilju ispunjavanja svih domaćih i međunarodnih obaveza u nadležnosti državnog tužilaštva“, kaže se u obrazloženju.

Tuzilački savjet Crne Gore je, cijeneći stručnost, profesionalnost, odgovornost, visoku etičnost u radu, jednoglasno predložio Vukčević za Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore.

Najčitanije

Pejović i Dabović na SP u krosu

Podgorica, (MINA) - Beograd će u subotu biti domaćin 45. Svjetskog prvenstva u krosu,...