fbpx
NaslovnicaCrna GoraSimonović: Crna Gora će spremno dočekati IMZE

Simonović: Crna Gora će spremno dočekati IMZE

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će spremno dočekati Igre malih zemalja Evrope (IMZE) i biti dobar domaćin, kazao je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Dušan Simonović.

Crna Gora će od 27. maja do 1. juna 2019. godine biti domaćin 18. Igara, koji će okupiti takmičare iz evropskih država sa manje od milion stanovnika.

IMZE su multi sportsko takmičenje koje se organizuje u okviru Evropskog olimpijskog pokreta od 1985. godine.

Najavljen je dolazak sportista iz Kipra, Islanda, Monaka, Luksemburga, Lihtenštajna, Andore, Malte i San Marina, koji će se takmičiti u deset sportova.

Sportisti će se nadmetati u atletici, boćanju, odbojci, odbojci na pijesku, košarci, plivanju, džudou, streljaštvu, tenisu i stonom tenisu.

Igre će biti održane u Podgorici, Budvi, Baru, Tivtu i Cetinju.

Bar će biti domaćin atletskih i košarkaških takmičenja, stoni tenis će se igrati u Tivtu, džudo na Cetinju, dok su plivačka takmičenja na bazenu u Podgorici.

Domaćin ostalih takmičenja biće Budva, a u tom gradu će biti održano i svečano otvaranje.

Simonović je naglasio da su Igre malih zemalja Evrope (IMZE) velika prilika za Crnu Goru ne samo sa sportskog aspekta već zbog promocije njenih turističkih potencijala.

“Igre će biti legitimacija COK i Crne Gore, predstavljanje na potpuno drugačiji način. Biće to reklama koja će obići svijet i biti gledana u 206 nacionalnih olimpijskih komiteta i država svijeta. To je fantastična mogućnost i nadam se velikim benifitima od Igara, ne samo sportskim, već i svakim drugim. To nam je bila i ambicijama kada smo se odlučili za organizaciju te manifestacije“, kazao je Simonović u intervjuu agenciji MINA.

On je uvjeren da će benifiti od Igara biti veliki, navodeći da je cilj da se Crna Gora predstavi kao investiciona i turistička destinacija.

„Potrudićemo se u kontaktu smo sa Ministarstvom turizma i nacionalnom i lokalnim turističkim organizacijama da Crnu Goru predstavimo kao investicionu i turističku destinaciju. Gledaćemo da to uradimo u najboljem svjetlu, da ne napravimo ni jednu grešku u predstavljanju. Gost će nam biti i predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah. To je prvi put da predsjednik MOK-a dolazi u Crnu Goru“, kazao je Simonović.

On je istakao da će tokom Igara gosti biti princ Albert od Monaka i Vojvoda od Luksemburga, kao i još puno značajnih ličnosti.

„Biće to zahtjevno organizovati, smjestiti i obezbijediti tretman koje te osobe zaslužuju. To smo u obavezi da uradimo. Siguran sam da ćemo uz pomoć državnih organa, prijatelja i volontera, značajan saport Evropskog i Međunarodnog olimpijskog komiteta uspjeti da odradimo na pravi način. Uz iskustvo koje oni imaju, a uz našu želju u i energiju“, rekao je Simonović.

On je podsjetio da će premijer Duško Marković svečano otvoriti Igre malih zemalja Evrope (IMZE) i da je na čelu počasnog odbora, kao i da će ugostiti predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomasa Baha tokom posjete Crnoj Gori.

Simonović je naglasio da je dosta urađeno da će vrijeme do početka Igara biti iskorišćeno za dotjerivanje do sada urađenog.

„Prije svega na sportskoj infrastrukturi na kojoj moramo značajno intervenisati. Imamo dosta ozbiljnog posla, prije svega na atletskoj stazi u Baru gdje su radovi u toku. Radimo na boćarskim terenima u Budvi, na streljani u Markovićima, teniskim terenima u okviru Slovenske plaže. Moramo napraviti dva olimpijska terena za odbojku na pijesku, brendirati borilišta i sale gdje će biti održana takmičenja“, kazao je Simonović.

On je istakao da se očekuje gotovo 1.000 sportista, navodeći da će to biti rekord Igara.

„To nas raduje, ali i predstavlja predsvlja izazov za nas. Čast nam je i što će nekoliko takmičenja u plivanju i stonom tenisu biti kvalifikacioni za Olimpijske igre. To je za nas velika čast, ali i velika obaveza u svakom pogledu – tehničkom, organizacionom i finansijskom. Treba obezbijediti da sve protekne u najboljem redu“, kazao je Simonović.

On je naglasio da nije nezadovoljan do sada urađenim, ali da se sve mora držati pod velikom pažnjom kako bi Igre odradili na pravi način.

„Naš fokus je na IMZE, fokusirani smo na to takmičenje, prije svega jer smo domaćini, moramo sami da odradimo posao. Pripremamo se i za Evropske igre, siguran sam da ćemo i u Minsku imati respektabilan tim, konkurentan za visok plasman“, kazao je Simonović.

On je kazao da su i Olimpijske igre u Tokiju blizu, navodeći da još nemamo obezbijeđene norme za to takmičenje.

„Nadam se da ćemo imati tim na nivou sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. Neće biti lako, jer nekada teže obezbijediti normu nego ostvariti dobar rezultat na Igrama. U toku je smjena generacija i biće uspjeh izboriti vize u nekim sportovima. Vjerujem da ćemo, osim vaterpolista i rukometašica, imati predstavnike u pojedinačnim sportovima. Imamo devet stipendista, pomažemo i drugima koji imaju šansu. Sportski i ljudski je nadati se“, kazao je Simonović.

On je istakao da nije zabrinjavajuća situacija i da će crnogorski sportisti ostvariti norme za Tokio.

„Priliku da izbore olimpijske vize imaće do aprila, u nekim sportovima i do juna naredne godine. Nije situacija alarmantna, ima vremena da se ostvare vize. Vjerujem u brojnu delegaciju i dobre rezultate u Tokiju. Svakako da će biti vremena i za analizu urađenog, ali i propuštenog“, kazao je Simonović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije