fbpx
NaslovnicaCrna GoraSimonović: Sportisti da cijene odnos države

Simonović: Sportisti da cijene odnos države

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ulaže značajan novac u razvoj crnogorskog sporta i sportista i od njih se traži da da radom i rezultatima pokažu da znaju to da cijene, kazao je predsjednik Crnogorskog omolimpijskog komiteta, Dušan Simonović.

On je u intervjuu agenciji MINA kazao da 2018. nije bila najbolja, ali da se ne može reći ni da je bila loša godina.

“Svakako će biti dobra osnova za 2019, predolimpijsku godinu. Očekujem da crnogorski sportisti daju sve od sebe kako bi sa što više normi i što brojnijom delegacijom otputovali na Olimpijske igre u Tokiju. Nadam se da će biti dobrih rezultata, sa savezima dobro sarađujemo, ili bar sa velikom većinom njih. Tražimo od njih da preuzmu odgorvornost za ono što je njihov posao”, kazao je Simonović.

On je istakao od saveza očekuje da stvori uslove u kojima sportisti trebaju da rade, pripremaju se i učestvuju na takmičenjima.

“Tražimo od njih odgovoran odnos prema tome. Sportistima želim da poručim da država od skromnih sredstava ulaže značajan novac u njihov razvoj i napredovanje i to treba da cijene”, kazao je Simonović.

On očekuje da će crnogorski olimpijski tim u Tokiju biti na nivou Igara u Rio de Žaneiru i da će brojati preko 30 sportista.

„Na rukometašice, bez obzira na nešto lošije rezultate prošle godine, moramo najozbiljnije računati. Znam koliko ta ekipa može, na Mrditeranskim igrama video sam novu snagu i želju kod igračica. Vjerujem da će izboriti vizu za Tokio. Očekujem to i od vaterpolista. Nadam se vizama i u pojedinačnim sportovima – karateu, džudou, atletici, a vjerujem da će biti i slobodnih pozivnica”, kazao je Simonović.

On je naglasio da će 2019. godinu u Crnoj Gori obilježiti organizacija Igara malih zemalja Evrope (IMZE), navodeći da če to biti najveći izazov za COK.

Simonović je naglasio da su IMZE velika prilika za Crnu Goru ne samo sa sportskog aspekta već zbog promocije njenih turističkih potencijala.

“Crna Gora će od 27. maja do 1. juna 2019. godine biti domaćin 18. Igara, koji će okupiti takmičare iz evropskih zemalja, koje imaju manje od milion stanovnika. Igre malih država Evrope su multi sportsko takmičenje koje se organizuje u okviru Evropskog olimpijskog pokreta od 1985.godine. Najavljen je dolazak sportista iz Kipra, Islanda, Monaka, Luksemburga, Lihtenštajna, Andore, Malte i San Marina. Oni će se takmičiti u deset sportova, a biće određeni pobjednici u 122 disciupline”, rekao je Simonović.

On je istakao da će se sportisti nadmetati u atletici, boćanju, odbojci, odbojci na pijesku, košarci, plivanju, džudou, streljaštvu, tenisu i stonom tenisu.

“Igre će biti održane u Podgorici, Budvi, Baru, Tivtu i Cetinju. Bar će biti domaćin atletskih takmičenja, stoni tenis će se igrati u Tivtu, džudo na Cetinju, a plivačka takmičenja na bazenu u Podgorici. Domaćin ostalih takmičenja biće Budva, a u tom gradu će biti održano i svečano otvaranje”, rekao je Simonović.

On je istakao da će Igre biti održane uz poštovanje najviših ekoloških standarda i pod sloganom Zelene igre.

Prema njegovim riječima, Igre će biti organizovane na osnovu Elaborata o društveno – ekonomskoj opravdanosti organizacije IMZE 2019, u skladu sa strategijom i jasnim opredjeljenjem olimpijskog pokreta da se kroz sport, a posebno organizaciju sportskih događaja, promoviše održivost i zaštita životne sredine.

Sapšteno je to posebno prihvaćeno u Međunarodnom olimpijskom komitetu.

“Igre će biti promocija ne samo sporta već države i njenih potencijala. U okviru Igara biće održana i ministarska konferencija čiji će domaćin biti minister sporta Nikola Janović. Najavljen je i privredni forum, u organizaciji Privredne komore Crne Gore. Dakle biće to sportsko –turističko privredna manifestacija, koja će donijeti dosta dobrog Crnoj Gori”, kazao je Simonović.

Simonović je naglasio da Crna Gora organizuje prvo veliko takmičenje, u nivou najmanjih koje je mogla da dobije.

“Ne možemo da ga organizujemo u jednom gradu, jer infrastrukturno nijesmo spremni. Želimo da prezentujemo državu Crnu Goru, pokažemo njen dio. IMZE nijresu takmičenje COK, već države Crne Gore”, rekao je Simonović.

On je naglasio da infrastruktura predstavlja problem.

“Uradili smo sve u pripremi, a sada krećemo sa realizacijom. Siguran sam da ćemo spremno dočekati početak Igara. Imamo još oko pet mjeseci i neke stvari moraju i ranije biti završene. Ono što ćemo novo praviti su dva terena za odbojku na pijesku. Renoviraćemo stazu za boćanje, streljanu u Markovićima, teniske terene u Budvi a najkrupnije intervencije biće na atletskoj stazi u Baru”, rekao je Simonović.

On je kazao da je to prvo veliko multisportsko takmičenje koje se održava u Crnoj Gori, navodeći da iz tih razloga postoji blaga trema oko završetka kompletnog posla”, otkriva Simonović.

“Moramo se pokazati kao dobri domaćini, kao olimpijski komitet koji zna da organizuje takve događaje. To je za nas proba za sve buduće organizacije takmičenja. IMZE su velika provjera za COK, za sve nas, jer će svi savezi čiji sportovi su na programu biti uključeni”, naglasio je Simonović.

On očekuje da će i 2019. biti finansijski bolja godina od prethodnih.

“Dobili smo značajnu pomoć Vlade, sponzora i na nju i dalje računamo. Dobili smo i od Evropskog i Međunarodnog olimpijskog komiteta. Nikada se nijesmo žalili, znam da bi moglo biti izdašnije, ali dijelimo sudbinu svega što se dešava oko nas i razumijemo ta ograničenja koja su realna”, kazao je Simonović.

On je, komentarišući izbor za sportistu godine, kazao da je COK želio da ga organizuje na način kako bi ga prihvatili svi građani Crne Gore koji vole i zanimaju se za sport.

“Trudili smo se da na najbolji način predstavimo ono što se dogodilo u godini za nama, željeli smo da izbor podijelimo sa savezima, a dali smo prostor i za javnost. To je naš izbor, ima i drugih izbora. Nekada se oni poklope, a nekada ne”, rekao je Simonović.

On je podsjetio da je u 2018. godini usvojen novi Zakon o sportu, navodeći da se COK uspio izboriti za status.

“Uradićemo sve da Zakon doživi pravu provjeru, jer nikada nije ništa završeno. Vidjećemo koliko Zakon može, a znaćemo kada ga u potpunosti primjenimo. U obavezi smo da to uradimo, jer se Zakon mora poštovati. Ima dobrih rješenja, ali i nekih za koje mislim da mogu biti drugačija. Zakonu moramo dati šansu, idemo u dobrom smjeru”, rekao je Simonović.

Najčitanije