fbpx
NaslovnicaCrna GoraSinđelić ne mora biti izručen ako dobije azil

Sinđelić ne mora biti izručen ako dobije azil

Podgorica, (MINA) – Svjedok saradnik u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora Saša Sinđelić ne mora biti izručen Hrvatskoj, koja ga potražuje zbog izdržavanja dvadesetjednogodišnje kazne zatvora, ukoliko mu bude odobren zahtjev za azil u Crnoj Gori, pišu Dnevne novine.

Crnogorska policija uhapsila je Sinđelića po međunarodnoj potjernici Interpol Zagreb, a on je od Ministarstva unutrašnjih poslova zatražio međunarodnu pravnu zaštitu u Crnoj Gori.

Kriminolog i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Velimir Rakočević objasnio je za Dnevne novine da ministar pravde, koji donosi konačnu odluku o izručenju, neće dozvoliti izručenje osobe koja u Crnoj Gori uživa pravo azila, jer je to predviđeno Konvencijom o ekstradiciji i Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći.

“Ministar neće dozvoliti ekstradiciju kada se može opravdano pretpostaviti da bi ta osoba u slučaju izručenja bilo izloženo progonu i kažnjavanju zbog rase, vjere ili političkih uvjerenja”, dodao je Rakočević.

On je pojasnio i to da kada se odredi ekstradicioni pritvor kreće postupak, za koji je rok do šest mjeseci, a najduže može da se produži još dva mjeseca.

“U ovom periodu Hrvatska mora da dostavi zamolnicu putem međunarodne pravne pomoći u roku do 40 dana od dana pritvaranja. Potom se saslušavaju državni tužilac, branilac, i sve radnje sprovodi sudija za istragu i dostavlja nadležnom vijeću prvostepenog suda. Na tom vijeću je odluka pa ukoliko nijesu ispunjeni uslovi za izručenje, ono može donijeti rješenje kojim se zamolnica odbija”, kazao je Rakočević, dodajući da ako su ipak ispunjeni uslovi za izručenje to vijeće utvrđuje rješenjem.

Kako je istakao, na protivrješenje o izručenju postoji pravo žalbe u roku od tri dana neposredno drugostepenom sudu.

“Ako drugostepeni sud potvrdi rješenje ili se ne uloži žalba onda se predmet dostavlja ministru pravde. On na kraju donosi rješenje kojim se izručenje dozvoljava ili ne dozvoljava. To je ipak politička odluka”, naveo je Rakočević.

On je kazao da ministar pravde može da donese rješenje da se izručenje odloži iz razloga što odgovara zbog drugog krivičnog djela kod domaćeg suda.

Prema njegovim riječima, i postupak izručenja može biti skraćen kad se osoba ne protivi izručenju, odnosno onda se postupak završava u roku od desetak dana.

Rakočević je kazao da nema ništa sporno u tome što osoba koju Crna Gora treba da izruči ima državljanstvo druge države.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...