fbpx
NaslovnicaCrna GoraSinjajevina da bude zaštićeno područje

Sinjajevina da bude zaštićeno područje

Podgorica, (MINA) – Sinjajevina mora biti proglašena zastićenim područjem na kojem će se razvijati poljoprivreda i turizam, dok se od ideje izgradnje vojnih poligona pod hitno mora odustati, poručeno je na velikom protestu na toj planini kod crkve Ružice.

Više stotina građanja iz cijele Crne Gore protestovalo je zbog najava Ministarstva odbrane da će se na Sinjajevini graditi vojni poligon i poručilo da vojska nema potrebu za vježbalištem koje obuhvata prostor od 108 miliona kvadrata. I

Predsjednik Udruženja Bjelopavlića Bijeli Pavle, Ognjen Jovović, rekao je da je Sinjajevina vjekovima služila za razvoj nomadskog stočarstva i da tako treba da ostane.

„Italijani su takav vid stočarenja zaštitili, a kod nas hoće da prave vojne poligone. Mi to ne možemo da dozvolimo, želimo da Crna Gra bude ekološka država. Naš cilj je da zaštitimo Sinjajevinu i da ona bude centar turizma i poljopruvrede“, kazao je Jovović.

On je poručio da Sinjajevina treba da bude park prirode i dodao da očekuje podršku ministarstava poljoprivrede i ruralnog razvoja i održivog razvoja i turizma.

Predstavnik Udruženja bjelopavlićkih stočara, Vesko Lakić, pitao je zar nema drugog terena nego da se uništavaju srce i pluća Crne Gore.

„Sinjajevina pripada stočarima i oni, sa svih strana treba da je brane. Želimo čistu Sinjajevinu i ekološku Crnu Goru i da se odustane od poligona. Nismo mi protiv vojske, ali neka na drugom mjestu treniraju ili grade poligon“, rekao je Lakić.

Stočar sa Sinjajevine, Vanja Vuletić, saopštio je da je ta planina vjekovima izvor egzistencije za mnoge porodice.

„U amanet smo je dobili da je čuvamo za potomke, onaku kakvu smo je dobili od predaka, kao netaknutu prirodu“, poručio je Vuletić.

Planinka Mileva Jovanović smatra da po cijenu života treba braniti Sinjajevinu od vojnih poligona i strelišta, jer su ti prostori običajni kolektivni katuni i pašnjaci, a ne vojna gazišta i vježbališta.

„Sinjajevina je moja majka, djecu mi je podigla i školovala kao i ostalim stičarima. Kažu neće dirati katune. Nama katuni ne trebaju ako nemamo pašnjake i zato pozivam cijelu Crnu Goru da nam se pridruži da branimo našu Sinjajevinu“, rekla je Jovanović.

Predstavnik građana Šavnika, Branko Cerović, smatra da je Sinjajevina veliki resurs i bogatstvo, koje se mora braniti.

„Poručujemo eliti koja hoće našu ljepoticu da proda, preda i zatruje, da smo spremni da je branimo svojim životima. Da je ostavimo onakvom kakvu nam je Bog dao“, kazao je Cerović.

Predstavnik građana Mojkovca, Radoje Pujo Čobeljić, poručio je da su oni protiv svake odluke i politike koja će devastirati Sinjajevinu.

Predstavnik građana Kolašina, Novica Dragojević, naveo je da iz Ministarstva odbrane nijesu saopštili da su u izvještaju o radu za prošlu godinu napisali da je taj resor intezivirao razgovore sa kolegama iz Austrije za izgradnju regionalnog vojnog centra koji bi bio u Kolašinu, dok je Sinjajevina predviđena za poligon za članice NATO pakta.

„Tu bi bio i poligon za aljtiljerijsko gađanje, koji Crnoj Gori ne treba, jer ima par aljtijerijskih oružja. Pored toga bio bi tu i poligon za uništavanje neeksplodiralih ubijnih sredstava“, kazao je Dragojević.

Stočar iz Uskočkih bara, Tomislav Jelić, sporučio je da Sinjajevina nije prćija odnarođene vlasti i njihovog tate NATO-a, već vjekovna kolijevka predaka i njihovih potomaka.

Predstavnik Bijelog Polja, Veselin Drljević, pozvao je sve da se okupe 13. jula na Savinoj vodi, a do tada da se odupru i da se nadaju dobrim vijestima da je Ministarstvo odbrane odustalo od namjere.

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu, Aleksandar Milatović, poručio je da je Sinjajevina dragulj Evrope i to je dovoljan razlog da se sačuva.

„Mi smo prinuđeni da branio svoju zemlju i državu od sopstvene vojske i mislim da je to poražavajuće“, zaključio je Milatović.

Najčitanije