fbpx
NaslovnicaCrna GoraSkandalozna odluka Ustavnog suda

Skandalozna odluka Ustavnog suda

Podgorica, (MINA) – Odluka Ustavnog suda da proglasi neustavnom normu o stavljanju u zatvor Zakonika o krivičnom postupku predstavlja pravnu brljotinu i skandal čiji je cilj da abolira rješenja Višeg i Apelacionog suda iz decembra, saopšteno je iz Demokratskog fronta (DF).

Rješenjima ta dva suda određeno je stavljanju u dvomjesečni zatvor poslanika DF-a Nebojše Medojevića i Milana Kneževića zbog odbijanja da svjedoče, a bez prethodnog skidanja imuniteta.

Iz DF-a su kazali da je, umjesto da Ustavni sud razmatra ustavne žalbe Medojevića i Kneževića i odredi se da li poslanik ima imunitet samo u plenarnoj sali za vrijeme zasijedanja kako to tvrde Viši i Apelacioni sud, donesena odluka kojom se predsjednici ta dva suda, Boris Savić i Mušika Dujović, spašavaju od otkaza, ali i krivično pravne odgovornosti.

“Najskandaloznije posle ovakve odluke Ustavnog suda, jeste da ostaje na snazi stav da poslanik u Skupštini Crne Gore ima imunitet samo u plenarnoj sali i to za vrijeme skupštinskog zasijedanja”, navodi se u reagovanju.

Iz DF-a su ukazali da je tumačenje o ograničenosti poslaničkog imuniteta i dalje na snazi, i predstavlja najveći udarac na nezavisnost parlamenta.

“Ovom odlukom Ustavni sud se izdigao iznad Ustava, a Skupštinu kao najveći zakonodavni organ u državi pretvorio u protočni bojler u kojem je institut poslanika relativizovan od slučaja do slučaja,a ustvari obesmišljen do neprepoznavanja”, istakli su iz tog političkog saveza.

Odluka Ustavnog suda je, kako su kazali, nepobitan dokaz da se crnogorsko pravosuđe nalazi u ozbiljnoj krizi i da je Crnoj Gori neophodan reizbor svih sudija.

“Ali ne u nelegitimnom Sudskom savjetu, već u Skupštini kako bi se zaustavili svi budući slučajevi neustvanog i nezakonitog ponašanja onih koji bi trebalo da štite Ustav i zakone ove države”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije