fbpx
NaslovnicaCrna GoraSlužbe zaštite i spašavanja rade odgovorno i profesionalno

Službe zaštite i spašavanja rade odgovorno i profesionalno

Podgorica, (MINA) – Službe zaštite i spašavanja rade odgovorno i profesionalno na prevenciji od poplava, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i dadao da će nova oprema ojačati materijalne kapacitete državne i lokalnih službi.

U Podgorici je danas predstavljena nova oprema za zaštitu i spašavanje u slučaju poplava, koja je za Direktorat za vanredne situacije i opštinske službe iz Podgorice, Bara i Ulcinja nabavljena u okviru projekta Nepogode ne poznaju granice.

Nuhodžić je rekao da je projekat, čija je vrijednost oko 80 hiljada EUR, omogućio da se materijalni kapaciteti službi zaštite i spašavanja pojačaju sa 12 čamaca koji su opremljenji sa adekvatnim motorima i 24 uniforme za zaštitu od poplava.

„Na ovaj način smo povećali kapacitete i državne i lokalnih službi“, istakao je Nuhodžić.

MUP, kako je istakao, ima odličnu saradnju sa nevladinim sektorom i ovaj projekat je primjer dobre prekogranične saradnje i dokaz da Ministarstvo kroz aktivnosti Direktorata za vanredne situacije permanentno radi na jačanju kapaciteta službi.

„Koordinirani i zajedno izgrađujemo jak i sposoban sistem Službi, što je važno za zaštitu građana od elementarnih nepogoda“, poručio je Nuhodžić.

Komandir podgoričke Službe zaštite i spašavanja, Goran Janković, kazao je da će im oprema odnosno čamci koje su dobili koristiti za spašavanje na vodama.

„Sve je ovo dokaz izuzetne saradnje sa Direktoratom i mi smo kao najveća crnogorska Služba zadovoljni sa odnosom sa njima“, istakao je Janković.

Predstavnik NVO Fors Montenegro Veselin Šturanović kazao je da je oprema nabavljena u okviru projekta Nepogode ne poznaju granice, koji u Crnoj Gori sprovode FORS Montenegro i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore.

„Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija“, kazao je Šturanović

Ovaj projekat, kako je rekao, je samo jedan u nizu koje FORS radi sa Direktoratom za vandredne situacije.

Najčitanije