Smotre kulture ne smiju biti paravan za nacionalističke skupove

22
foto: MINA

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo kulture najavilo je danas da će podnijeti prijavu protiv organizatora koncerta u Herceg Novom zbog, kako se navodi, isticanja simbola drugih država, skrnavljenje himne Crne Gore uz političke i nacionalističke poruke.

Iz Ministarstva su, povodom koncerta u okviru programa “Trg od ćirilice”, koji je održan u Herceg Novom, kazali da je crnogorska javnost putem raznorodnog multimedijalnog materijala sa koncerta vidjela „na koji se način krši čitav skup zakonskih odredbi, i to na manifestaciji javnog karaktera“.

„Sigurni smo da postoji mnogo boljih načina za promociju domaćeg, regionalnog i šireg muzičkog stvaralaštva tokom sezone, a dovoljno je vidjeti ostale festivale na crnogorskom primorju“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da, iz tog razloga, podržavaju odluku Opštine Budva da, nakon oštrih reakcija crnogorske javnosti, odstupi od ideje organizacije koncerta trubača iz Guče u tom gradu.

„Na programe nalik onima od preksinoć, Ministarstvo kulture i Crna Gora neće ćutati, već od sada, svako kome koncept ‘manifestacija kulture’ bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona, odgovaraće na način kako je to regulisano propisima ove države“, upozorili su iz Ministarstva.

Oni su rekli da smotre kulture ne smiju biti izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se, kako su ocijenili, kao u slučaju Herceg Novog, njima negira crnogorski identitet.

„Žalimo što je Herceg Novi bio domaćin ovog programa, tim prije jer smo nedavno na istom mjestu mogli da ispratimo festival sasvim drugačijeg tipa, koji u mnogo ljepšem svjetlu promoviše i taj grad i državu“, zaključili su iz Ministarstva.