fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpornu situaciju razraditi i zakonima o Skupštini i Vladi

Spornu situaciju razraditi i zakonima o Skupštini i Vladi

Podgorica, (MINA) – Razlozi Socijaldemokratske partije (SDP) za predlaganje izmjena Zakona o upravnom sporu razumljivi su, kazao je pravnik Sergej Sekulović, navodeći da bi spornu situaciju osim procesnim zakonima, trebalo bliže razraditi i organskim, kao što su zakoni o Skupštini i Vladi.

SDP je podnio parlamentu Predlog zakona o izmjeni Zakona o upravnom sporu, kojim je predviđeno brisanje člana koji propisuje da se upravni spor ne može voditi protiv akta „donijetog u stvari u kojoj neposredno, na osnovu ustavnih ovlašćenja, odlučuje Skupština i Predsjednik Crne Gore”.

Opšta sjednica Vrhovnog suda na sjednici 27. juna ove godine utvrdila je načelni pravni stav po kojem se odluka Skupštine o izboru, imenovanju ili razrješenju javnog funkcionera ne moze pobijati (osporavati) u upravnom sporu, niti u parničnom postupku.

U SDP-u smatraju da je narušena ustavna podjela vlasti, jer ne postoji međusobna kontrola, niti zaštita od nezakonitog rada Skupštine, kao i da je potpuno onemogućeno pravo na pristup sudu, sadržano u pravu na pravično suđenje koji štiti Evropska konvencija, i pravo na pravni lijek koje predviđa Ustav.

Sekulović je agenciji MINA kazao da se problem pojavio u tumačenju i ekstenzivnoj primjeni odredbe čije brisanje traži SDP, što u krajnjem otvara prostor da se ona briše.

“Vjerujem da je ovo početni korak. Nakon njega bi čitavu spornu situaciju trebalo sem procesnim zakonima, bliže razraditi i organskim, odnosno zakonom o Skupštini i zakonom o Vladi”, rekao je Sekulović.

On smatra da bi se na taj način stvorio koherentan okvir koji bi pomirio nastale tenzije u sistemu.

“Definisao jasno i nadležnost Upravnog suda u vezi sa pojedinačnim aktima u okviru državne uprave, odnosno Osnovnih sudova u vezi sa pojedinačnim aktima čiji su donosioci ustanove i službe”, naveo je Sekulović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Partizan, Liga konferencija, žrijeb, Šerif

Sjutra utakmice 27. kola

Podgorica, (MINA) - Utakmicama 27. kola, nakon dvonedjeljne pauze, sjutra će biti nastavljeno takmičenje...