fbpx
NaslovnicaCrna GoraSrbija posegnula za kulturnim blagom Crne Gore

Srbija posegnula za kulturnim blagom Crne Gore


Podgorica, (MINA) – Nastupom guslara na otvaranju Kulturnog centra Srbije u Pekingu, koji je bio obučen u crnogorsku narodnu nošnju, ta država posegnula je za kulturnim blagom Crne Gore, predstavljajući kao svoje, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva kulture.

Oni su podsjetili da je guslar na otvaranju Kulturnog centra Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu, bio obučen u crnogorsku narodnu nošnju, kao u krajnje eksplicitnom identitetskom obilježju, i da su organizatori nastupa tako posegnuli u konkretno kulturno nasljeđe Crne Gore, predstavljajući ga kao svoje.

Ocjenjuje se, da činjenica da je pjevanje uz gusle dio kulturnog nasljeđa više balkanskih naroda, obavezuje u najmanju ruku na obazriviju prezentaciju tog nematerijalnog dostignuća, od onoga kako se moglo vijdeti na otvaranja Kulturnog centra Srbije u Pekingu.

Navodi se da to što je pjevanje uz gusle za sada upisano na Reprezentativnu listu nameterijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, kao dio kulturnog nasljeđa Srbije, podrazumijeva da ta država prilikom prezentacije tog nasljeđa tretira sopstvenu guslarsku tradiciju i sve ono što uz nju ide, kao što su nošnja, simbolička značenja i izvornost i autentičnost tekstova guslarskih pjesama.

“Poštujući činjenicu da pjevanje uz gusle pripada i kulturnom nasljeđu Srbije, što je uostalom potvrđeno upisom na UNESCO listu, smatramo da se prilikom prezentacije i promocije ovog nematrijalnog dostignuća ne bi smjelo referisati na one njegove sadržaje i elemente koji pripadaju drugim narodima, odnosno kulturnom nasljedju druge države”, kazali su iz Ministarstva.

Onisu poručili da će vođena takvim pristupom, Crna Gora prezentirati pjevanje uz gusle, kao dio sopstvenog kulturnog nasledja, sto će se posebno odnositi na period nakon što kandidatura Crne Gore, Albanije, Hrvatske i BIH, bude prihvaćena od strane UNESCO-a.

Najčitanije