fbpx
NaslovnicaCrna GoraStambena politika u skladu sa zakonima

Stambena politika u skladu sa zakonima

Podgorica, (MINA) – Stambena politike Vlade Crne Gore u skladu je sa važećim zakonskim propisima i usmjerena je na podizanje standarda življenja funkcionera, službenika i namještenika u javnoj upravi, rekao je predsjednik Komisije za stambena pitanja i ministar odbrane Predrag Bošković.

On je u parlamentu odgovarao na pitanje poslanika Demokratskog fronta, Miluna Zogovića, u kom postupku, po kojim kriterijumima i na koji način je Komisija birala i dodjeljivala funkcionerima stanove i kredite po povlašćenim uslovima.

Bošković je rekao da on nikada ništa nije dobio od stambene komisije i da će, ako se dokaže suprotno, podnijeti ostavku.

„Vladina stambena politika godinama unazad usmjerena je na podizanje standara življenaja kako funkcionera, tako i službenika i namještenika, zaposlenih u državnoj upravi“, istakao je Bošković.

Kako je dodao, Vlada se bavi problematikom svojih zaposlenih isto kao i svi odgovorni poslodavci u Crnoj Gori.

„Ovakva državna politika je u skladu sa važećim zakonskim propisima, a Vlada kao najveći poslodavac želi da pokaže odgovoran odnos prema funkcionerima i službenicima koji profesionano rade svoj posao, ali i i da ih zadrži u sistemu državne uprave imajući u vidu rastući trend konkurentnosti crnogorskog tržišta rada“ , rekao je Bošković.

On je kazao da se negativan odnos prema toj odgovornoj politici može očekivati „sa onih adresa koje svoj profesionalni angažman mogu ostvariti samo kritikujući svaku Vladinu politiku, koja je više nego afirmativna“.

„Obzirom na stavove kritičara, zamjerka bi bila još veća da se nije pristupilo rješavanju stambenih potreba zaposlenih i da smo imali ogroman odliv kadra iz državne administaracije“, naveo je Bošković.

On je, na konstataciju Zogovića da su funkcioneri bili dužni da plate porez jer ih država od toga nije oslobodila, kazao da svako ko nije platio treba da odgovara i da za to postoje zakoni.

„Komisija je donosila odluke da svako ko je dobio veću stambenu jedinicu morao je da vrati manju koju je posjedovao uz obavezno plaćanje razlike u kvadraturi. Onaj ko je dobio novi stan, a nije imao stan da vrati, trebao je da plati“, objasnio je Bošković.

Govoreći o kreditnim zaduženjima, Bošković je rekao da su ona definisana tako da onaj ko posjeduje stan uzima ili dobija kredit za poboljšanje već postojećih uslova stanovanja.

„Ne kažem da nije bilo grešaka. Vjerovatno jeste kao i u svakom poslu koji se radi. Umjesto zlonamjernih kritika, raspoloženi smo da saslušamo dobronamjerne“, rekao je Bošković i dodao da je u okviru Vlade formirana radna grupa koja se bavi tim pitanjem kako bi se iščistile određene nelogičnosti, ako postoje.

Bošković je rekao da izvršna vlast, pored rada stambene komisije kojom rukovodi, doprinosi rješavanju stambenih pitanja zaposlenih u zdravstvu, prosvjeti, odbrani i svim velikim sistemima koji omogućavaju funkcionisanje države.

Kako je naveo, izgadnjom zgrada riješeno je stambeno pitanje za više od 200 zaposlenih u Ministarstvu odbrane.

„Neko je dobio stan od 100 kvadrata, otkupio ga za 8,7 hiljada EUR i to se i ovih dana radi. Dakle, nijesu u pitanju samo funkcioneri, nego namještenici“, rekao je Bošković.

Najčitanije