fbpx
NaslovnicaCrna GoraStoltenberg: NATO najjači savez u istoriji

Stoltenberg: NATO najjači savez u istoriji

Brisel, (MINA) – Veza između Evrope i Sjeverne Američke za 70 godina učinila je NATO najjačim savezom u istoriji, poručio je generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg.

Ministri vanjskih poslova članica NATO-a sastaće se u srijedu i četvrtak u Vašingtonu kako bi obilježili 70 godina od osnivanja tog saveza.

“Za ovih 70 godina, veza između Evrope i Sjeverne Amerike učinila je NATO najjačim savezom u istoriji”, rekao je Stoltenberg na konferenciji ta novinare u Briselu.

On je kazao da će se sjutra sastati sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom u Bijeloj kući, dok su ministri vanjskih poslova pozvani na zajedničku sjednicu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

On je saopštio da će se srijedu veče okupiti u dvorani Mellon, gdje je potpisan Sjevernoatlantski ugovor 1949. godine.

„To će biti prilika da proslavimo 70 godina mira i prosperiteta za naše narode i da zajedno gledamo u budućnost“, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, u četvrtak će početi sa rješavanjem odnosa NATO-a sa Rusijom.

„Rusija nastavlja da krši Ugovor o INF-u razvojem i raspoređivanjem raketa SSC-8, koje je teško otkriti, i koje nas čine manje sigurnima. Rusija i dalje prkosi našim pozivima, a vrijeme ističe. Zato ćemo razgovarati o sljedećim koracima NATO-a“, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je kazao da će ministri razmotriti ulogu NATO-a u borbi protiv terorizma, a da će sastanak ministara vanjskih poslova u Vašingtonu zatvoriti razgovorom o podjeli tereta.

„Nakon godina smanjenja milijardi iz budžet za obranu, sada dodajemo milijarde. Od 2016. godine, evropski saveznici i Kanada dodali su 41 milijardu USD u svoje budžete za obranu. Do kraja sledeće godine to će porasti na 100 milijardi USD“, naveo je Stoltenberg.

Prve zemlje članice NATO i potpisnice Ugovora iz 1949. godine bile su SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Belgija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Danska, Portugal i Island.

Alijansi su 1952. pristupile Grčka i Turska, a 1982. godine i Zapadna Nemačka i Španija.

Krajem 90-ih i početkom 21. vijeka NATO se proširio i na države centralne i istočne Evrope.

Albanija, Hrvatska i Crna Gora pristupile su NATO-u 2009, odnosno 2017. godine, a očekuje se da će Sjeverna Makedonija postati 30 članica Alijanse 2020. godine.

Najčitanije