fbpx
NaslovnicaCrna GoraStoltenberg: Proširenje državama Zapadnog Balkana ojačalo NATO

Stoltenberg: Proširenje državama Zapadnog Balkana ojačalo NATO

 

Brisel, (MINA) – Proširenje NATO-a državama Zapadnog Balkana ojačalo je taj savez i stabilizovalo region, ocijenio je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, pridruživanje NATO-u ojačalo je države koje su se pridržile NATO-u poput Crne Gore i buduće članice Sjeverne Makedonije.

»Moramo se prisjetiti da smo na Zapadnom Balkanu devedesetih vidjeli oružane konflikte, zločine, ratove a NATO je odigrao ključnu ulogu u rješavanju tih konflikata zaustavljanjem, pomaganju i stabilizaciji«, rekao je Stoltenberg.

On je, na konferenciji za medije, uoči dvodnevnog sastanaka ministara odbrane NATO-a, rekao da i dalje ima mnogo izazova i problema.

»Ali je veoma ohrabrujuće što imamo članice kao što su Slovenija, Hrvatska, Albanija a evo sada i od skoro Crna Gora a ubuduće i Sjeverna Makedonija«, poručio je Stoltenberg.

Upitan kako će izgledati buduća saradnja sa Kosovskim bezbjednosnim snagama, on je odgovorio da ima misija KFOR-a I da ove odluke neće uticati na nju.

»Misija Kfor je garant sigurnosti na Zapadnom Balkanu više od 20 godina i ovdje je shodno Rezoluciji savjeta UN. Ova misija je garant stabilnosti i štiti građane na Kosovu i doprinosi stabilnosti šireg regiona«, poručio je Stoltenberg.

To će se, kako je rekao, nastaviti i ubuduće I neće se promijeniti.

»Ono na šta će se preispitivanje odnositi jesu aktivnosti koje imamo izvan misije kfor, što je drugačija izgradnja kapaciteta. Još nismo donijeli odluke, ali smo bili jasni da ćemo preispitati nivo našeg angažovanja zato što smatramo da je odluka o transformaciji kosovskih snaga donešena u pogrešno vrijeme«, kazao je Stoltenberg.

Kako je naveo, i većina saveznica je rayočarana odlukom o uvođenju tarifa.

»Jasno smo rekli da kosovske snage bezbjednosti moraju poštovati sve međunarodne obaveze uključujući i briselski sporazum. Sva ova pitanja su na stolu, ali ne možemo još uvijek da kažemo koje mjere ćemo preduzeti«, rekao je Stoltenberg.

Predstavljajući agendu za naredna dva dana, ministri odbrane sastaće se kako bi razgovarali o bezbjednosnim izazovima.

Jedna od glavnih tema biće o Rusiji, odnosno o kršenju Sporazuma nuklearne snage srednjeg dometa (INF).

»Moskva nastavlja da razvija i razmješta nekoliko bataljona projektila SSC-8, uprkos naporima u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim saveznicima NATO-a da podstaknu Rusiju da se uskladi«, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, Sporazum ne može da poštuje samo jedna strana.

»Ukoliko Sporazum poštuje samo jedna strna, to nas ne čini bezbjednim. Zato je SAD, uz punu podršku NATO-a najavila da namjerava da se povuče iz Sporazuma«, naveo je Stoltenberg i precizirao da će to da stupi na snagu za šest mjeseci.

Rusija, smatra on, ima poslednju priliku da se vrati na odgovornu putanju, da se uskladi i spasi INF Sporazum.

»Pozivamo Rusiju da iskoristi ovu šansu. Istovremeno, planiramo svijet bez INF Sporazuma«, kazao je Stoltenberg.

Kako je rekao, na sastanku će razgovarati o misijama i operacijama NATO-a u Avganistanu, Iraku i na Kosovu.

»U Avganistanu je situacija i dalje teška. Ali takođe vidimo napore za mir«, poručio je Stoltenberg.

Kako je kazao, NATO nastavlja da pomaže avganistanskim snagama sigurnosti da stvore uslove za mirno rješenje.

Najčitanije