fbpx
NaslovnicaCrna GoraStudenti posjetili trafostanicu u Podgorici

Studenti posjetili trafostanicu u Podgorici

Podgorica, (MINA) – Studenti treće godine Elektrotehničkog fakulteta (ETF), njih 40, obišli su trafostanicu „Podgorica 4“ i detaljnije se upoznali sa elementima postrojenja trafostanica, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Iz CEDIS-a su kazali da su studenti programa Energetika i automatika tokom posjete imali priliku da upotpune usvojena teorijska znanja iz oblasti visokonaponskih razvodnih postrojenja.

Profesor Vladan Radulović istakao je da su posjete studenata ETF CEDIS-ovim objektima redovna godišnja praksa i korisna podrška nastavi na smjeru Energetika i automatika, ali i podrška obrazovnom sistemu Crne Gore u cjelini.

On se zahvalio zaposlenima u CEDIS-u na lijepom dočeku i izdvojenom vremenu za studente.

“ETF u Podgorici, u saradnji sa CEDIS-om, već nekoliko godina organizuje ove studijske posjete elektroenergetskim objektima i postrojenjima čiji je cilj pružanje mogućnosti studentima da na licu mjesta vide načine izvedbe, elemente postrojenja, njihovu dispoziciju i uslove eksploatacije, i na taj način upotpune znanja stečena teorijskom nastavom“, kazao je Radulović.

Kako je rekao, iskustvo je pokazalo da takav vid praktične nastave značajno pomaže savladavanju gradiva i dubljem razumijevanju funkcionisanja postrojenja i cijelog sistema.

Radulović je studentima predavao o karakteristikama 110kV postrojenja, dok su šef Službe za lokalno upravljenje mrežom Regiona 2 Ivana Šljukić i uklopničar Nikola Radoman, detaljno prezentovali elemente i posebnosti 10kV postrojenja u TS „Podgorica 4“.

Dispečeri Nikola Rašović i Ivica Stojanović su sa studentima obišli rekonstruisane dispečerske prostorije i dali osnovne smjernice za tumačenje 10kV šeme Podgorice.

“Zaposleni u Sektoru za upravljanje mrežom potrudili su se da obilazak trafostanice „Podgorica 4“ bude ugodan i što je najvažnije bezbjedan, a to potvrđuju i utisci studenata”, rekli su iz CEDIS-a.

Studentkinja Ana Muratović kazala je da je ovo njena prva posjeta CEDIS-u.

„Drago mi je da sam imala priliku da sve ovo vidim, jer učimo i crtamo šeme, ali nikada do sada nismo imali priliku da vidimo kako to sve izgleda i funkcioniše“, rekla je Muratović i dodala da je radna atmosfera u CEDIS-u prijatna i da se nada da će biti još prilika za posjetu.

Najčitanije