fbpx
NaslovnicaCrna GoraTamiflua neće biti u slobodnoj prodaji

Tamiflua neće biti u slobodnoj prodaji


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori ima dovoljno lijeka protiv gripa “tamiflua”, a taj medikament se zbog svoje specifičnosti distribuira samo stacionarnim zdravstvenim ustanovama, odnosno bolnicama, kazali su Pobjedi iz Montefarma.

On se prije četiri godine, kada je bila u jeku epidemija svinjskog gripa, mogao uzeti na recept u apotekama, ali je ta mogućnost kasnije ukinuta.

Građani su tada stvarali zalihe u kućnim apotekama.

Institut za javno zdravlje zabilježio je u protekloj sedmici pet smrtnih slučajeva kod kojih je laboratorijski potvrđen grip.

Radi se o dvoipogodišnjem dječaku, muškarcima od 81, 83 i 55 godina, kao i 45-godišnjoj ženi. Svi oni, osim dvoipogodišnjeg dječaka, bili su hronični bolesnici.

Do sada je virus gripa potvrđen kod 114 osoba, a samo kod jednog je registrovan tip “B”, dok je kod ostalih bio tip “A”. Samo u proteklih sedam dana virus gripa potvrđen je kod 80 osoba.

Iz Instituta za javno zdravlje saopštili su ranije da se sada registruje epidemijsko javljanje sa niskim intenzitetom aktivnosti gripa i regionalnom geografskom rasprostranjenošću, te da će broj oboljelih rasti narednih sedmica.

Nakon toga, očekuje se da će broj oboljelih postepeno padati.

Najčitanije