fbpx
NaslovnicaCrna GoraTomić: Želimo konkurentan tim za Tokio

Tomić: Želimo konkurentan tim za Tokio

Podgorica, (MINA) – Paraolimpijski komitet (POK) želi brojan i konkurentan tim za Paraolimpijske igre, a nakon prošlogodišnjih rezultata ni snovi o medalji u Tokiju nijesu nedostižni, ocijenio je predsjednik krovne sportske asocijacije osoba sa invaliditetom (OSI) Igor Tomić.

On je kazao da je put do olimpijske vize trnovit, posebno sa specifičnim sistemom kvalifikacija u sportu najvećeg crnogorskog aduta, Filipa Radovića.

Tomić je naglasio da bi, uz dva atletičara koji imaju obezbijeđen nastup, stonoteniseri i plivač mogli da kompletiraju crnogorski tim, koji bi, kako je kazao, bio kadar da sanja olimpijsku medalju.

On je naglasio da je 2019. dobila epitet istorijske zbog srebra Radovića u singlu i bronzanog odličja stonoteniskog tima na Evropskom prvenstvu u Helsingborgu, titule prvaka svijeta šahiste Predraga Nikača, evropskog srebra golbalista i povratka u B diviziju.

Prema njegovim rijačima pamtiće se 2019. i po intoniranju crnogorske himne na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca u finskom Lahtiju, obezbijeđene dvije paraolimpijske norme atletičara i akademiji u čast deset godina od međunarodnog priznanja.

„Svi ti rezultati opravdanje su i pokriće za veliki optimizam sa kojim ulazimo u paraolimpijsku 2020. godinu“, kazao je Tomić u intervjuu agenciji MINA.

On je istakao da će 2020. godina biti veoma zahtjevna i izazovna za crnogorske paraolimpijce, podsjećajući da ih pored Igara u Tokiju očekuju još četiri Evropska prvenstva.

„Prošla godina bila je istorijska za crnogorski paraolimpijski pokret. Siguran sam da smo na najljepši mogući način i briljantnim rezultatima opravdali rekordnu podršku države Crne Gore i Ministarstva sporta i mladih. Jedan od najvećih projekata našeg pokreta u cijelom ciklusu, a posebno u 2020. godioni, je plasman Filipa Radovića na Paraolimpijske igre“, rekao je Tomić.

Foto: POK

On je podsjetio da je Radović trenutno treći igrač svijeta i da mu je za direktan plasman u Tokio potrebno da do 31. marta bude među šest najboljih na Svjetskoj rang listi.

„ Za to će mu biti potrebno da na svom nivou odigra još jedan ili eventualno dva kvalifikaciona turnira. Već je sigurno da će nastupiti na Masetersu u egipatskoj Aleksandriji, od 1. do 4. februara. Šansu za Paraolimpijske igre tražiće i Luka Bakić, kroz nastupe na Mastersima u Gdanjsku, Kosta Bravi i Linjanu, a posebno kroz nastup na viner turniru u Laškom (od 9. do 11. maja), sa kojeg samo najbolji ide u Tokio. Nije nerealno da se i Bakić, imajući u vidu da prvaci kontinenata i pet najboljih sa liste ne učestvuju u Laškom, domogne Tokija. Time bi napravili istorijski momenat, jer bi prvi put imali ekipu na najvećoj svjetskoj smotri“, rekao je Tomić.

Foto: MINA

On vjeruje da će početak 2020. godine biti taličan i za plivača Iliju Tadića i da će konačno izboriti olimpijsku vizu.

„Naš barjaktar sa Igara iz Rio de Žaneira na četiri sankcionisana mitinga bio je na korak od paraolimpijske norme. U Zagrebu su mu falile svega dvije, a u Linjanu četiri stotinke. U Breši je dva puta bio na deset stotinki od norme. Siguran sam da će Tadić iskoristiti posljednju šansu i 25. januara u Splitu izboriti normu. Na istom mitingu prije četiri godine isplivao je olimpisjku normu za Rio de Žaneiro“, rekao je Tomić.

Foto: POK

On je naglasio da bi plasmanom Tadića i Radovića, uz dvoje atletičara, napravljen nevjerovatan uspjeh i da bi crnogorski tim za Tokio bio duplo brojniji nego u Rio de Žaneiru, a četiri puta veći nego u Pekingu i Londonu.

„Time bi opravdali očekivanja sportske javnosti i uošte države Crne Gore, koja je u kontinuitetu bila veliki vjetar u leđa našem paraolimpijskom pokretu“, kazao je Tomić.

On je pojasnio da su atletičari, njih sedam,  prethodne godine na mitinzima u Splitu, Grosetu i Kruševcu, ostvarili deset minimalnih kvalifikacionih standarda, čime su obezbijedili po jedno mjesto u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Foto: MINA

Prema njegovim riječima, novi izazov za atletičare biće Evropsko prvenstvo u poljskom Bidgošću od 2. do 7. juna.

„Sa posljednja dva šampionata, u Grosteu 2016. i Berlina 2018. godine, donosili su medalje. Bidgošće će biti veliki izazov i obaveza za Marijanu Goranović, Radmila Baranina i Maju Rajković, ali i ostale crnogorske atletičare, da nastave niz sjajnih rezultata“, kazao je Tomić.

On je istakao da Tadića sredinom maja očekuje šampionat Evrope u portugalskoj Madeiri.

„Očekujem da na tom šampionatu, posebno ako izbori normu za Tokio, rasterećemo otpliva i izbori finale, odnosno umiješa se u borbu za visok plasman“, rekao je Tomić.

On je istakao da će godina biti zahtjevna i za golbaliste, podsjećajući da ih očekuje učešće u Srednjeevropskoj ligi i B diviziji šampionata Evrope.

Foto: MINA

„Srednjeevropska liga biće nikada jača, a sve je podređeno da oktobar dočekaju u najboljoj formi i zabilježe dobar nastup na EP B divizije u izraelskoj Afuli. Očekujem da naprave korak više ka A diviziji, posebno nakon prošlogodišnjeg šampionata i načina na koji su izborili finale“, kazao je Tomić.

On je najavio i debitantski nastup Ambroza  Nikača na Evropskom prvenstvu u parastreljaštvu, u julu u Laškom, kao i učešće  stonotenisera i džudista na Univerzitetskim sportskim igrama u Beogradu.

„Potrudićemo se da na viši nivo podignemo i nekoliko međunarodnih turnira koje organizujemo u Crnoj Gori –  u stonotom tenisu Podgorica open, u sjedećoj odbojci u Pljevljima i košarkaša u kolicima. Nastavićemo sa afirmacijom mladih sportista, prije svega mislim na džudistu Adnana Kujovića, skijaša Petra Kasoma i plivača Andriju Đurovića“, rekao je Tomić.

On je siguran da podrška Ministarstva sporta i mladih neće izostati ni u  krucijalnoj, paraolimpijskoj godini.

Foto: Ministarstvo sporta

„Objektivno je očekivati da Crna Gora, plasmanom Radovića, Tadića i ostalih u Tokio,  prvi put dosanja svoj san – napad na paraolimoijsku medalju. Time bi stavili tačku na ponosni period razvoja paraolimpijskog pokreta u Crnoj Gori, koji je iza nas“, rekao je Tomić.

On je najavio da će posebnu pažnju posvetiti promotivnim akcijama paraolimpijskog karavana u susret Igrama u Tokiju.

„Planirali smo da sa našim najtrofejnijim paraolimpijcima obiđemo veliki broj institucija, škola i organizacija pokreta OSI i na taj način nastavimo promociju vrijednosti ideje i vizije paraolimpijskog sporta, značaja paraolimpizma za inkluziju i integraciju djece i OSI u društvene tokove. Želimo da na taj način skrenemo pažnju na mogućnosti djece, sportista i OSI i nastavimo inkluzivnu priču koju je komitet svih ovih godina zajedno sa svojim organizacijama širio u Crnoj Gori“, rekao je Tomić.

Predsjednik POK kazao je da je ponosan na saradnju sa Crnogorskim olimpijskim komitetom i nacionalnim sportskim savezima, Glavnim gradom, pojedinim opštinama iz kojih dolaze najtrofejniji crnogorski paraolimpijci i krovnim asocijacijama OSI.

„Posebno ističem podršku naših sponsponzora Crnogorskog elektroprenosnog sistema, Aerodroma Crne Gore i Farmanove. Velika trenerska imena, uz posebno pojačan stručni štab za paraolimpijsku godinu, garant su  dugoročnih rezultata crnogorskih paraolimpijaca“, rekao je Tomić.

POK je, kako je naglasio Tomić, planirao da i u ovoj godini, u saradnji sa Ministarstvo sporta i mladih, opredijeli rekordan broj stipendija za crnogorske paraolimpijce i rekordnu podršku sportskim organizacijama, članicama krovne sportske asocijacije OSI.

Najčitanije