fbpx
NaslovnicaCrna GoraTraže uvećanje zarada za 15 odsto

Traže uvećanje zarada za 15 odsto

Podgorica, (MINA) – Glavni odbor Sindikata uprave i pravosuđa (SPUCG) traži od Vlade uvećanje zarada 15 odsto, za sve zaposlene u državnoj upravi, lokalnim samoupravama i pravosuđu.

Predsjednik SPUCG Nenad Rakočević kazao je da je davno sazreo trenutak da se traži povećanje zarada i podsjetio da je poslednje uvećanje od pet odsto bilo 2016. godine sa donošenjem Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

„Nadamo se da će Vlada imati razumijevanja i za ovaj dio svojih službenika kao što ima i za ostale“, istakao je Rakočević na konferenciji za novinare, saopšteno je iz SUPCG.

On je rekao da od Vlade traže da obezbijedi novac za uvećanje plata.

„Ubijeđeni smo da sredstva postoje, jer kao što je sva javnost upoznata novca ima za sve drugo osim za običnog radnika“, dodao je Rakočević.

Upoređujući visinu zarada sa privatnim sektorom, kako je rekao, može se primjetiti da je u poslednje vrijeme privatnom sektoru značajno skočila visina zarade.

Rakočević je kazao da za boljim životom odlazi značajan broj zaposlenih u državnom sektoru što znači daće, ako se uskoro ne poboljšaju uslovi rada u toj djelatnosti, država ostati bez kadrova i struke.

„Apelujemo na Vladu, kao našeg poslodavca da dobro obrati pažnju i da izađe u susret našem zahtjevu, da nađe način i uveća plate za 15 odsto , te da na taj način umanji sve veće nezadovoljstvo državne i lokalne administracije, kako bi uspjeli makar malo ispratiti sva ona uvećanja cijena i sve skuplji život“, naveo je on.

Rakočević je rekao da od Vlade zahtijevaju da se hitno privede kraju usaglašavanje, odnosno izmjene granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, jer su svi rokovi za navedeno probijeni.

Sekretarka SUPCG, Refadija Abdić, rekla je da državna i lokalna uprava zapošljava oko 20 hiljada ljudi, odnosno da su najširi servis i na usluzi građanima Crne Gore.

„Tražimo od premijera (Duška Markovića) povećanje zarada državnim i lokalnim službenicima i namještenicima za minimum 15 odsto i da se to povećanje planira u budžetima za narednu godinu“, rekla je Abdić i pojasnila da traže povećanje isključivo za izvršni kadar.

Ona je saopštila da model povećanja zarada prepuštaju Markoviću.

„Hoće li to uraditi kroz izmjenu zakona o zaradama u javnom sektoru ili povećanjem obračunske vrijednosti koeficijenta, nama je sasvim svejedno“, poručila je Abdić.

Ona je kazala da zaposleni nijesu bili svjesni da ih sindikat nije valjano zastupao u postupku donošenja Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i da je zato napravljena ogromna razlika u zaradama između rukovodnog i izvršnog kadra.

„Premijeru ipak predlažemo još jedan model mogućeg povećanja zarada državnim i lokalnim službenicima i namještenicima. Smanjite razliku u zaradama između rukovodnog i izvršnog kadra na način što će te izvršiti pravednu preraspodjelu iz enormno većeg u manje“, poručila je Abdić.

Najčitanije