Tražiće ukidanje direktnog prenosa Skupštine

19

Podgorica, (MINA) – Organizacioni odbor Montenegro prajda 2019 tražiće od nadležnih organa ukidanje direktnog prenosa zasjedanja Skupštine Crne Gore zbog, kako su kazali, govora mržnje nekih poslanika prema pripadnicima LGBTIQ zajednice.

Članovi Organizacionog odbora naveli su u izjavi dostavljenoj PR Centru da su LGBTIQ osobe suočene sa govorom mržnje pojedinih poslanika od diskusije o Zakonu o životnom partnerstvu lica istog pola do vanredne sjednice Skupštine Crne Gore održane u avgustu.

Kako su kazali, postalo je normalno da se u Skupštini širi govor mržnje prema pripadnicima LGBTIQ zajednice.

“Potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu, koji je svoju homofobiju pokazao glasanjem protiv Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, tokom vanrednog zasijedanja u avgustu i otvorenog govora mržnje prema nama određenih poslanika, nije našao za shodno da iskoristi Poslovnik, koji daje mogućnost da se u takvim situacijama poslanik opomene, a izricao je opomene iz drugih razloga“, poručili su iz Organizacionog odbora.

Oni su objasnili da postoji tehnička mogućnost odloženog prenosa i zvučnim signalom pokrivanja izjava koje šire mržnju.

“Tražićemo od nadležne Agencije za elektronske medije (AEM) da reaguje i inicirati zabrane prenosa”, navodi se u saopštenju.

Iz Organizacionog odbora su kazali da pripadnici LGBTIQ zajednice plaćaju prenos Skupštine na televiziji i na internetu.

“Mi plaćamo plate poslanicima, a neki od njih su ove godine beskrupulozno počeli da zloupotrebljavaju naša ljudska prava u svojim političkim igrama. To nećemo dozvoliti. Zbog toga je slogan Montenengro prajda „Ne preko naših leđa“”, poručuje se u saopštenju.