fbpx
NaslovnicaCrna GoraTroje djece ubijeno u porodici

Troje djece ubijeno u porodici

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori prošle godine dogodila su se tri ubistva djeteta kao posljedica nasilja u porodici, istakao je ombudsman Šućko Baković u izvještaju o radu za 2018. godinu, poručujući da se nasilje ne smije tolerisati i da je svako obavezan da ga prijavi.

Ombudsman je naveo da je kod građana prisutna bojazan od prijavljivanja nasilja u porodici zbog eventualne odmazde osobe koja je prijavljena.

“Neophodno je obezbijediti zaštitu identiteta i privatnost onih koji prijavljuju bilo koji oblik nasilja, zlostavljanja i iskorišćavanja”, navodi se u Izvještaju, prenosi Pobjeda.

Usluge i intervencije u sektorima zdravstva, socijalne i dječije zaštite, obrazovanja i pravosuđa moraju se, kako je dodao Baković, dodatno osnaživati kroz redovne kućne posjete i podršku porodicama u riziku, pružanjem socijalne pomoći ugroženima i ustanovljavanje 24-časovne pripravnosti svih sektora za pružanje hitne i neodložne intervencije i zaštite.

“Veoma je važno da dijete u svakom trenutku zna gdje i kome može da se obrati i da dobije punu podršku i zaštitu na jednom mjestu. Stoga se mora insistirati na jačanju multisektorske saradnje i osnaživanju građana i djece da traže zaštitu svojih prava”, piše u Izvještaju.

Statistika Uprave policije, koju sadrži dokument, pokazuje da je podnijeto 266 krivičnih prijava zbog krivičnog djela nasilje u porodiciili u porodičnoj zajednici i 50 zbog djela koja se dovode u vezu sa nasiljem u porodici.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...