fbpx
NaslovnicaCrna GoraTrombektomijom uspješno liječeno 12 pacijenata

Trombektomijom uspješno liječeno 12 pacijenata

Podgorica, (MINA) – Klinički centar Crne Gore (KCCG) do sada je, savremenom metodom liječenja ishemijskog moždanog udara, trombektomijom, uspješno liječio 12 pacijenata, saopšeno je na konferenciji KCCG-a.

Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković, povodom obilježavanja Svjetskog dana borba protiv moždanog udar, kazao je da na ovaj datum treba da pošalju poruku građanima, koliko je važna promocija aktivnosti da ne dođe do moždanog udara i ako dođe kako spriječiti fatalne posledice i invaliditet.

Prema njegovim riječima, KCCG može da promoviše najsavremenije metode liječenja ishemijskog moždanog udara u svijetu, koje se primjenjuju o ovoj ustanovi.

„To su trombolitička terapija koja je se već dugo koristi i od nedavno trombektomija odnosno mehanička ekstrakcija tromba, koje se rade zahvaljujući ljekarima i njihovom multidisciplinarnom pristupu“, istakao je Eraković.

On je objasnio, da bi pacijent primio ove dvije terapije, postoji lista kriterijuma, koje nazivaju inkluzioni i ekskluzioni.

„Svaki inkluzioni faktor pacijent mora da zadovoljava, da bi čekirali da nema neki od faktora koji ga isključuje iz mogućnosti dobijanja terapije“, kazao je Eraković.

Ukoliko, pojašnjava Eraković, postoji neko krvarenje u bilo kojem dijelu organskog sistema to isključuje terapiju.

On je rekao da su faktori rizika, za moždani udar hipertenzija, gojaznost, slaba fizička aktivnost i pušenje.

„Ono što je najčešći uzrok ishemijskog moždanog udara je nepravilan rad srca i zbog toga je važna tijesna saradnja sa kardiolozima“, kazao je Eraković.

Prema njegovim riječima KCCG, ima tim sposoban da riješi najkomplikovanije slučajeve kod pacijenat koji imaju ishemijski moždani udar.

„Kao primjer toga, ima li su pacijentkinju koja je imala ishemijski moždani udar, ali nakon primjene trombolitičke terapije i trombektomije, njen deficit koji se ogledao u slabosti lijeve ruke i noge i nemogućnošću govora, je nakon intervencije radiologa i terapije nestao“, rekao je Eraković.

Sad se, kako je naglasio, pacijentkinja osjeća dobro i onaj ko nije stručan ne bi mogao ni da pretpostavi da je ona imala moždani udar.

On je objasnio, da ovo nije bile sve lako implementirati i dug je period edukacije koju su sprovodili neurolozi, uz podršku interventnih radiologa i anesteziološkog tima.

„U ovom trenutku imamo tim koji je sposoban da u svakom trenutku riješi najkomplikovanije slučajeve, kod pacijenata koji imaju ishemijski moždani udar“, istako je Eraković.

Što se tiče broja građana koji su doživjeli moždani udar, Eraković je istakao, da su sada na projektu izrade registra moždanog udara u Crnoj Gori, tako da se podaci brzo očekuju.

Direktor Klinike za nerologiju Balša Vujović je rekao da u poslednjih nekoliko godina imaju ustaljenu praksu trombolitičke terapije, a sada već etabliranu terapiju mehaničke ekstrakcije tromba koja se kod nekoliko pacijenata veoma uspješno dokazala.

„Kada govorimo o ishemijskom moždanom udaru koji nastaje zbog zapušenja krvnog suda sa krvnim ugruškom i treba naglasiti da postoji određeni vremenski prostor kada možemo djelovati“, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, ono što trude da spase, je zona koja je vaskularno ugrožena.

„Kada je upitanju trombolitička terapija imaju četiri i po sata na raspolaganju, a kada je upitanju trombektomija nešto više od sedam sati“, istako je Vujović.

Načelnica Odjeljenje intenzivnog neurološkog liječenja sa jedinicom za moždani udar Klinike Ljiljana Radulović rekla je da je neophodno da ukućani prepoznaju da se nešto dešava, i da se što prije obrate Hitnoj pomoći.

„Osnovni simptomi su slabost jedne polovine lica, ruke ili noge, a dolazi i do poremećaja govora“, pojasnila je Radulović.

Radiolg Vesna Ivanonović kazala je da metoda liječenja trobektomija daje velike mogućnosti, i da će posle nekog perida početi da je implementiraju u svim segmentima.

„Za sada je u Kliničkom centru urađeno 12 tromboktomija i rezultati su ohrabrujući, a veliki broj pacijenata je izašao sa minimalnim komplikacijama“, kazala je Ivanović.

Metoda je, kako je navela, dostupna i radi se 24 sata u svih sedam dana, tokom čitave godine, što je i ključna stvar za implementaciju ovakvog programa.

„Da bi se obezbijedili svi elementi potreban je kvalitetan kadar i kontinuirana edukacija mlađih kolega“, rekla je Radulović.

Procedure, kako je objasnila, kod ishemijskog moždanog udara idu svojim tokom, a komunikacija sa anestiziolozima je dobra, što znači da čitav tim funkcioniše kako treba.

Klinički centar je povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, u centarlnom holu te ustanove, organizovao niz aktivnosti za građane.

Medicinska sestra Irena Sekularac, kazala je da su građanima pokušali da približe kako da se bore protiv nastanka moždanog udara.

„Jedan je od vidova aktivnosti, jeste dijeljenje flajera, kao i mogućnosti da svi zainteresovani građani koji posjete danas KC, mogu da provjere vrijednosti krvog pritiska i novo šećera u krvi, jer su to faktori koji utiču na nastanak moždanog udara“, rekla je Sekularac.

Najčitanije