fbpx
NaslovnicaCrna GoraTužio Sudski savjet zbog protekcije Medenice

Tužio Sudski savjet zbog protekcije Medenice

Podgorica, (MINA) – Savjetnik u podgoričkom Osnovnom sudu Ivan Vukićević podnio je Upravnom tužbu protiv Sudskog savjeta kojom traži da se poništi odluka te institucije o izboru deset sudija osnovnih sudova, zbog povreda pravila postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Vukićević, koji je bio jedan od kandidata za izbor na sudijsku funkciju, u tužbi ukazuje na navodni konflikt interesa predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, koja je učestvovala u izboru svoje savjetnice Tijane Badnjar za sudiju, piše Dan.

Kako je naveo, Badnjar je na intervjuu dobila maksimalan broj bodova iako on s njom nije ni urađen.

Vukićević je dodao da postoje dokazi da je Badnjar obavljala poslove savjetnika u kabinetu Medenice i to iz djelokruga suda koje joj odredi predsjednik suda, u vezi s međunarodnom saradnjom, izrade i prevoda materijala, akata, izvještaja i drugih tekstova za potrebe suda.

Ističe da je učešćem Medenice u izboru obesmišljen sistem anonimnosti kandidata, jer su kandidati pisani test radili ručno, a logično je očekivati da predsjednica Vrhovnog suda poznaje rukopis svoje savjetnice.

Učešće člana Sudskog savjeta i člana Komisije za testiranje, u konkretnom slučaju Medenice, u proceduri izbora svog savjetnika iz kabineta za kandidata za sudiju grubo narušava načelo nepristrasnosti koje nalažu mjerodavni propisi.

“Badnjar je prije početka testiranja bilo dostupno nekoliko odabranih zadataka, a od kojih je jedan izabran kao predmet pisanog testiranja”, piše u tužbi Vukićevića.

On je ukazao i da je zbog nejavnog rada Sudskog savjeta za razloge za izuzeće Medenice usled povezanosti s Badnjar i Nedom Vukoslavčević, a o čijem postojanju je bila dužna obavijestiti Sudski savjet shodno Poslovniku, saznao tek po donošenju pobijane odluke u kojoj je vidio imena i prezimena učesnika javnog oglasa.

“Kršenje Poslovnika u vidu nejavnog rada Sudskog savjeta povodom identiteta prijavljenih kandidata na javni oglas, prouzrokovalo jre izostanak mogućnosti podnošenja djelotvornog pisanog zahtjeva za izuzeće, iako je u konkretnom slučaju bilo više razloga da Medenica bude izuzeta iz cjelokupne procedure”, naveo je Vukićević u tužbi.

Najčitanije