fbpx
NaslovnicaCrna GoraU narednih pet godina cijena vode za građane će rasti

U narednih pet godina cijena vode za građane će rasti

Podgorica, (MINA) – Cijene vode i komunalija za domaćinstva u narednih pet godina postepeno će se povećavati da bi se izjednačile sa onima koje plaćaju pravna lica ili firme, piše Pobjeda.

To je predviđeno izmjenama zakona o komunalnim djelatnostima o kojemu bi poslanici trebalo da raspravljaju ovih dana. Sada je definitivno jasno da će se do izjednačavanja dolaziti ne snižavanjem cijena za firme, nego povećanjem za domaćinstva.

Koliko povećanje cijena vode i komunalija čeka domaćinstva u narednih pet godina da bi se one na kraju izjednačile, ukoliko zakon bude usvojen u postojećoj formi, najbolje se vidi iz podatka da su cijene za firme u pojedinim opštinama i preko 400 odsto veće od onih koje trenutno plaćaju domaćinstva.

Predložene izmjene zakona definišu da po prvi put saglasnost na cijene komunalnih djelatnosti daje Regulatorna agencija za energetiku – RAE.

Tako da se ne isključuje mogućnost da cijene za firme budu i malo manje od postojećih i da se na taj niži nivo usaglašava. Svi detalji biće uskoro poznati i regulisani ne samo kroz zakon nego i podzakonska akta koja treba da budu donesena nakon usvajanja zakona.

Najčitanije