fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Nikšiću uništeno 990 komada oružja 

U Nikšiću uništeno 990 komada oružja 


Nikšić, (MINA) – U Institutu za crnu metalurgiju u Nikšiću uništeno je 990 komada oružja i 269 djelova za oružje u okviru akcije Ministarstva unutrašnih poslova (MUP) Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske unije (EU).

Uuništeno je pravosnažno oduzeto oružje i naoružanje prikupljeno u kampanji „Poštuj život, vrati oružje“.

Akcija je, povodom Međunarodnog dana uništavanja oružja, realizovana u saradnji sa Centrom za kontrolu lakog i malokalibarskog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (UNDP/SEESAC) i uz podršku Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Crnoj Gori (OEBS) i CDT.

Generalni direktor Direktorata za poslove nadzora u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Danilo Ćupić, podsjetio je da su u posljednjih pet godina uništili 5.769 komada vatrenog oružja i 1.045 komada djelova oružja.

“Međunarodnim danom uništavanja oružja svijet se prisjeća opasnosti koju višak, nedovoljno obezbijeđeno i nelagalno oružje predstavlja za sigurnost i bezbjednost. Ove godine uništavamo oko hiljadu komada oružja, od čega 559 pištolja, 71 revolver, 360 automatskih pušaka”, rekao je Ćupić prilikom uništavanja naoružanja.

Crna Gora tim događajem, kako je naveo Ćupić, učestvuje u koordinisanim regionalnim naporima da se unaprijedi svijest o problemu širenja nelegalnog, lakog oružja u zemljama Zapadnog Balkana.

“Uvažavajući preporuke i napore međunarodne zajednice usmjerene protiv organizovanog kriminala i terorizma, Crna Gora preduzima mjere i aktivnosti u cilju suzbijanja nezakonite proizvodnje, nabavke, posjedovanja, trgovine i krijumčarenja malog i lakog oružja i municije, kao i svih drugih zloupotreba”, rekao je Ćupić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je strateški opredijeljena da bude učesnik te veoma značajne priče, posebno za Zapadni Balkan, zbog čega će i dalje raditi na podizanju svijesti građana o opasnostima i štetnim posledicama posjedovanja ilegalnog oružja, smanjenju količine nelegalnog oružja, edukaciji građana o njihovim pravima.

“Ministarstvo, Vlada i država Crna Gora ostaće posvećeni radu na suzbijanju nelegalne trgovine i krijumčarenja lakog i malog oružja i municije, i na taj način potvrditi kredibilitet koji ima kao međunarodni partner”, ukazao je Ćupić.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, navela je da 9. jul, Međunarodni dan uništavanja oružja služi kao podsjetnik na prijetnju koju vatreno naoružanje predstavlja.

“Udružili smo snage sa našim partnerima kako bismo kreirali bezbjedniju sredinu za građane. Crna Gora je pretvorila u tradiciju okupljanje u julu da bismo istopili oružje koje je konfiskovano ili su ga građani dobrovoljno predali policiji”, rekla je Gašparikova.

Prema njenim riječima, današnja akcija u Crnoj Gori dio je šireg napora koji koordinišu UNDP/SEESAC i EU.

“Danas je dobar trenutak da naglasimo važnost ključnog momenta koji je nedavno postignut, a to je usvajanje puta za održivo kontrolu oružja do 2024. godine koji su razvile vlade u ovom regionu, zajedno sa podrškom UNDP/SEESAC. Stratešku važnost prepoznali su prethodne sedmice lideri država u regionu tokom Samita zemalja Zapadnog Balkana”, rekla je Gašparikova.

Ona je podsjetila da se, uz akciju uništavanja naoružanja, radi i na unapređivanju bezbijednosti i sigurnosti u Rogamima, gdje postoji mjesto za skladištenje oružja, kao i unapređenju efikasnosti istraživanja i slučajeva u kojima je umiješana upotreba vatrenog oružja.

“Nadamo se da ćemo kroz sve te aktivnosti uspjeti da unaprijedimo bezbjednost, mir i sigurnost u Crnoj Gori i zemljamo regiona, što će doprinijeti unapređivanja implementacije ciljeva razvoja do 2030. godine”, rekla je Gašparikova.

Zamjenica šefa misije i koordinatorka programa u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori, Siv-Katrine Leirtroe, istakla je da su u saradnji sa UNDP zatvorili taj program demilitarizacije Crne Gore do kraja prošle godine.

“To ne znači da nećemo dalje podržavati vlasti Crne Gore i Ministarstva unutrašnjih poslova i vojske, kao i ranije, u naporima da riješe ovaj vrlo složeni problem. Nastavićemo podršku kako je definisano u nacionalnom Akcionom planu sastavljenom u okviru mape puta i nastaviti da nalazimo mogućnosti da se ovaj zamah održi”, rekla je Leirtroe.

Najčitanije