fbpx
NaslovnicaCrna GoraU okviru Odbora razgovaraće otvoreno o svim predlozima

U okviru Odbora razgovaraće otvoreno o svim predlozima

Podgorica, (MINA) – Sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) niko ne može da pravi dogovore na bazi ucjene i ta stranka će u okviru Odbora za izborno zakonodavstvo razgovarati otvoreno o svim predlozima vezanim za održavanje izbora sljedeće godine, poručio je poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

On smatra da je realno da se posao na reformi izbornog zakonodavstva završi u predviđenom roku.

Rakočević je u intervjuu Dnevnim novinama kazao da svi politički subjekti koji žele stabilnost države moraju da pristupe radu.

„Uskratiti parlamentarni dijalog na temu izbornih zakona i izostanak usvajanja preporuka OEBS-a i Evropske komisije, značilo bi prihvatiti odgovornost za nestabilnost koja bi nas odvela u smjeru suprotnom od vrijednosti parlamentarnih demokratija kojima svi težimo“, naveo je Rakočević.

On je poručio da sa DPS-om niko ne može da pravi dogovore na bazi ucjene i da u okviru Odbora za izborno zakonodavstvo u skladu sa preporukama i standardima Evropske unije (EU) razgovarati vrlo otvoreno o svim predlozima u vezi sa održavanjem izbora sljedeće godine.

Prema riječima Rakočevića, crnogorska opozicija je pokazala zašto je ovoliko dugo opozicija.

Kako je kazao, nedosljednost i politička nepredvidivost ih smješta na marginu političke scene toliko godina.

„Ipak, ne vidim da opozicija u jednoj državi može imati veći interes nego da predloži uslove po kojima će se održati izbori, a u skladu sa najboljom evropskom praksom“, rekao je Rakočević.

Kako je dodao, u DPS-u su upravo zbog toga čini optimisti da će se opozicija vratiti radu odbora.

Na pitanje da li vjeruje da će se Demokratski front (DF). koji je zamrzao učešće u radu Odbora, vratiti, Rakočević je odgovorio da ne nalazi smislen razlog da taj politički savez odustane od rada u Odboru na koji su pristali.

On je naveo da vjeruje da će njihovo učešće u radu zavisiti od odnosa unutar opozicije.

„Ukoliko opozicija ostane krajnje heterogena, tada je očekivano da jedan njen dio ostane van Odbora, da bi, upirući prstom u one opozicionare koji su sa vladajućom većinom pristupili radu u Odboru, njih optužili za saradnju sa DPS-om, odnosno za izdaju opozicionih interesa“, kazao je Rakočević.

Kako je naveo, predstavnici akademske zajednice i civilnog sektora u Odboru su svojim doprinosom radu tog tijela, povećali izglede da se posao završi na vrijeme i pokazali odgovornost koja je nedostajala mnogima u političkim redovima.

„Nadajmo se značajno plodotvornijoj i konstruktivnijoj političkoj jeseni“, dodao je Rakočević.

On je kazao da Odbor predviđa formiranje nadzornog tijela i da će ono na sveobuhvatan način vršiti kontrolu nad usvojenim zakonima.

Rakočević je naveo da kompozicija tog tijela nije definisana, već će i to biti plod razgovora u Odboru.

Nadzorno tijelo, kako je dodao, trebalo bi da bude sastavljeno od predstavnika vlasti, opozicije, akademske zajednice i civilnog sektora.

„Na taj način će se u kontinuitetu kontrolisati primjena usvojenih izbornih zakona. Nije ni ovakva forma naročito poznata u evropskoj praksi, međutim, makar ne narušava sistem države, kao što bi to činila tehnička vlada“, rekao je Rakočević.

On smatra da bi tehnička vlada ozbiljno ugrozila demokratski poredak države.

Najčitanije