fbpx
NaslovnicaCrna GoraU više gradova održane litije

U više gradova održane litije

Podgorica, (MINA) – U više crnogorskih gradova večeras su održane litije i molebani zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U Cetinjskom manastiru moleban je služio vladika Metodije, prenosi portal Vijesti.

Rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović pozvao je “braću koja su juče išla drugim ulicama da im se pridruže u borbi za bolju i pravednu Crnu Goru”.

“Nema nama molitve bez vas”, rekao je Perović i dodaoda će prva litija na Cetinju biti zajedno sa njima.

U svečanoj litiji, nakon molebana u Sabornom hramu u Nikšiću, građani predvođeni sveštenstvom i monaštvom eparhije budimljansko – nikšićke izrazili su nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i građani krenuli su od Hrama Hristovog Vasrsenja u litiju ulicama Podgorice.

Oni su ranije stigli kod Hrama Hristovog Vaskrsenja, a išli su od crkve Svetog Đorđa u podgoričkom naselju Donja Gorica.

Litiji su se ranije pridružili i građani koji su iz Krusa krenuli u 16 sati do crkve u Berima, a potom do Donje Gorice, kao i građani koji su u 17 sati krenuli iz manastira Uspenija Presvete Bogorodice na Dajbabskoj gori.

Prije polaska iz Donje Gorice prema Hramu Hristovog Vaskrsenja građanima je poručeno da su se skupili da posvjedoče da hramovi nijesu samo građevine i kulturna dobra, nego i izvori blagodati.

“Zato ih moramo sačuvati za pokoljenja”, poručeno je učesnicima litije, uz molitvu da sve prođe mirno kao i do sada.

Učesnici su u glas skandirali “Ne damo svetinje”.

Liitiji u Bijelom Polju, koja je večeras poslije molebana krenula iz crkve svetih apostola Petra i Pavla do crkve svetog Nikole u Nikoljcu, pridružili su se građani koji su jutros u šest sati i 30 minuta krenuli iz manastira Bliškovo, udaljenog od Bijelog Polja 50 kilometara.

Pored njih građani su pješice pristizali iz Majstorovine, Grančareva, Zatona i drugih sela bjelopoljske opštine.

Protojerej Zoran Bubanja, koji je predvodio litiju iz Bliškova, kazao je da je “ovo jedno veliko bogougodno djelo vjernika ovog kraja, koji na ovaj način izražavaju žrtvenu ljubav prema Gospodu i svojim svetinjama”.

“Vjernici su se odlučili da na ovaj veliki i zahtjevan fizički poduhvat u slavu našeg Gospoda i spasa Isusa Hrista, kome se zajedno molimo da nas ukrijepi da izdržimo do kraja u odbrani svojih svetinja”, kazao je Bubanja.

Protojerej stavrofor Darko Pejić je u besjedi poslije molebana istakao da će vjernici molitvama Presvete Bogorodice zajedno podnijeti “to iskušenje koje nije malo”.

“Ništa gore nema nego kada neko u ime zakona čini. Ono veče kada je usvajan ovaj bezakoni zakon molio je mitropolit Amfilohije samo jedan amandman da se ubaci u taj zakon, u kojem bi pisalo da onaj ko želi da ospori imovinu crkve najprije to uradi sudskim putem, pa onda da se upiše na vlasnika ili nosioca prava. A ne, kako je predviđeno zakonom, da instititucija koja je pod upravom Vlade, odnosno katastar, uknjiži svu imovinu na državu, a poslije da crkva dokazuje da to nije tako”, kazao je Pejić.

Nekoliko hiljada građana Berana i ovog četvrtka, predvođeni crkvenim velikodostojnicima, prošetalo je u mirnoj litiji od centra grada do manastira Đurđevi stupovi.

Građani su nosili transparent sa natpisom “Berane je čvrste volje da sačuva bogomolje” koji je bio u znaku trobojke i crnogorskog i srpskog grba.

I u Andrijevici su građani, noseći transparent “Samo sloga svetinje spasava” prošetali u litiji od mosta na rijeci Zlorečici dužinom čitave varoši, do hrama u parku na Knjaževcu, gdje je moleban služio episkop budimljansko- nikšićki Joanikije.

Litije u Beranama i Andrijevici protekle su mirno, samo uz povike “Ne damo svetinje”.

U Plužinama je u crkvi Svetog Jovana Krstitelja služen moleban, a nakon toga ulicama grada prošla je litija koju su predvodili iguman Pivskog manastira, Jeftimije Škuletić, plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović i arhimandrit kijevsko-počajevske lavre Petar Petrić u pratnji velikog broja građana.

Petrić je kazao da je pred narodom u Crnoj Gori, ali i u ostalim zemljama gdje žive pravoslavni vjernici postavljen zadatak i “ispitanje da li su dostojni predaka”, a oni, kako je naveo, danima pokazuju da jesu.

“Život je kratak. Nikada nemojmo dozvoliti da pokušamo Boga da obmaneno, da pokušamo s Bogom da se igramo, kalkulišeno. Uvijek budimo ono što treba da budemo – crkva Božija. Gradeći svetinje, gradimo sebe, čuvajući svetinje čuvamo sebe”, poručio je arhimandrit”, rekao je Petrić.

Najčitanije