fbpx
NaslovnicaCrna GoraU više gradova održane litije i molebani

U više gradova održane litije i molebani

Podgorica, Nikšić, (MINA) – U više crnogorskih gradova i danas su organizovani molebani i litije u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U Nikšiću je, nakon molebana u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, litija prošla centralnim gradskim ulicama.

Protojerej stavrofor Radojica Božović kazao je da „sveštene litije nijesu protiv dinastija, gospodara ovoga svijeta, ili neke vlade, nego molitveni vid borbe da se zaštiti vjera pravoslavna i pomogne otadžbina“.

”Prvo vjera, pa otadžbina, prvo ono što je nebesko, pa onda ono što je zemaljsko, prvo vječno, pa prolazno. Uvijek su postojale dušepogubne ideje i ideologije, samim tim i njihovi osnivači i nastavljači, koji su nastojali da naprave, kako su govorili, novoga čovjeka, a obično su pravili čovječuljka”, rekao je Božović.

Oni su se, kako je naveo, trudili i trude se da „čovjeku razvodne dušu, a tijelo i dušu urame, da se ne može razvijati ni desno ni liievo, a pogotovo ne u visine“.

”Nas učesnike ovih svetih molebana neki optužuju za izdaju otadžbine, kao da ne znamo da na svijetu ne postoji strašniji i sramniji zločin od izdaje vjere i otadžbine i zato od nas neka se ne plaše”, rekao je Božović.

Prema njegovim riječima, koraci kojima se hodi svih ovih dana ulicama grada Svetog Vasilija Ostroškog, u fizičkom smislu su mali, ali će se pokazati kao „najblagosloveniji hod kojim smo u životu hodili“.

”Zašto mi branimo vjeru, Crkvu, svetinje, pa i samoga Gospoda? Zato što i oni brane nas svih ovih stotinama i hiljadama godina i zato što su ih branili i naši preci”, istakao je Božović.

U Podgorici je, nakon molebana u Hramu Hristovog vaskrsenja, litiju predvodio Episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije sa sveštenstvom.

Litije su održane i u Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Baru, Herceg Novom, Petrovcu i Plužinama

Molebani i litije se od Božića organizuju dva puta sedmično, četvrtkom i nedjeljom.

Najčitanije