fbpx
NaslovnicaCrna GoraUčešće u eFP misiji potvrda posvećenosti jačanju stabilnosti

Učešće u eFP misiji potvrda posvećenosti jačanju stabilnosti

Podgorica, (MINA) – Crna Gora učešćem u misiji eFP pokazuje odlučnost da konstantno doprinosi naporima Alijanse u jačanju bezbjednosti njenih građana i teritorije, saopštio je ministar odbrane Predrag Bošković tokom posjete Letoniji.

Bošković je, tokom susreta sa letonskim kolegom Artisom Pabriksom, rekao da je Crna Gora spremna za jačanje bilateralne saradnje sa Letonijom, kao pouzdanim saveznikom u doprinošenju jačanju kolektivne odbrane.

„Upućivanjem pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u misiju Ojačano prisustvo NATO na Istoku – eFP, dokazali smo svoju posvećenost NATO politici odvraćanja i odbrane, kao i spremnost da učešćem u međunarodnim misijama i operacijama doprinesemo projektovanju stabilnosti u okviru i van granica Alijanse’, kazao je Bošković.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, informisao letonskog kolegu o planovima Crne Gore za dalji doprinos eFP misiji.

„Crna Gora učešćem u ovoj misiji pokazuje odlučnost da konstantno doprinosi sveukupnim naporima Alijanse u jačanju bezbjednosti njenih građana i teritorije“, istakao je Bošković.

Upućivanje Izviđačkog odjeljenja VCG u eFP misiju, prema njegovim riječima, predstavlja snažnu platformu za definisanje zajedničkih bilateralnih aktivnosti i projekata.

Pabriks je istakao podršku Letonije jačanju evropske i evroatlantske perspektive Zapadnog Balkana, afirmativno ocijenivši uticaj punopravnog članstva Crne Gore u NATO na stabilnost zapadno-balkanskog regiona.

On je kazao da se Crna Gora dokazala kao pouzdan i kredibilan saveznik.

Doprinos Crne Gore eFP misiji, kako je istakao Pabriks, još jedan je pokazatelj crnogorske posvećenosti jačanju globalnog mira i stabilnosti, kao i povjerenja među oružanim snagama savezničkih zemalja.

Bošković je, u razgovoru sa vojnicima, rekao da je zadovoljan pozitivnim ocjenama visokih vojnih predstavnika o njihovom profesionalnom odnosu prema dodijeljenim zadacima.

On je kazao da očekuje da će vojnici nastaviti da dostojno predstavljaju Crnu Goru odgovornim pristupom prema obavezama i patriotskim odnosom prema svojoj državi.

Bošković je poručio da je crnogorsko učešće u eFP misiji još jedna prilika za jačanje kapaciteta VCG i međusavezničkog povjerenja.

Najčitanije