fbpx
NaslovnicaCrna GoraUhapšeno 12 osoba u akciji sprječavanja trgovine ljudima

Uhapšeno 12 osoba u akciji sprječavanja trgovine ljudima


Podgorica, (MINA) – Crnogorska policija uhapsila je jutros u Herceg Novom, Nikšiću i Danilovgradu 12 osoba, među kojima su i dva policajca, u međunarodnoj akciji sprječavanja trgovine ljudima.

Iz Uprave policije saopšteno je da su uhapšeni Lj.Đ. (39), M.D. (58), Ž.D. (23), D.M. (33), V.P. (33), M.K. (50), S.A. (40), R.K. (66), D.D. (62) i A.P. (31) zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, kao i krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Policija je uhapsila i službenike Uprave policije, A.K.(46) i R.S. (49) zbog sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Načelnik Odsjeka za suzbijanje krivičnih djela krijumčarenja i trgovine ljudima i ilegalnih migracija, Nikola Medenica kazao je da su pripadnici tog odjeljenja i specijalnog policijskog odjeljenja od januara ove godine realizovali akciju pod raznim nazivom Monika.

Medenica je rekao da su od januara ove godine službenici sektora kriminalističke policije odsjeka za suzbijanje trgovine ljudima krijumčarenje i ilegalnih migracija i specijalnog policijskog odjeljenja, identifikovali organizovanu kriminalnu grupu pod nazivom Monika.

Medenica je naveo da je ta grupa u kojoj je bilo deset članova formirana radi krijumčarenja stranih državljana koji su u Crnoj Gori imali status tražioca azila.

Kako je objasnio, osumnjičeni su tražiocima azila organizovali, tranzit smještaj i ilegalni prelazak državne granice na ruti Albanija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina (BIH) od januara ove godine i da je na taj način prokrijumčarila više grupa u kojima je bilo deset do 20 osoba.

Medenica je rekao da su tražioci azila prevoženi preko teritorije Crne Gore do pograničnog pojasa sa BIH u okolini pograničnog prevoja Ilino brdo i Vraćenovići gdje su grupe koristeći nepristupačnost terena ilegalno ulazile na teritoriju BIH.

On je naveo da je tokom višemjesečnih aktivnosti ostvarena međunarodna saradnja sa policijskim službama BIH i razmijenjena informacije i dokazi.

Medenica je kazao da su sarađivali si EURPOL-om, u dijeli razmjene informacija i identifkkacije grupe

“Akcija Monika nastavak je aktivnost službe sektora kriminalističke policije u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa koje učestvuju u krijumčarenju ljudi preko teritorije Crne Gore kao tranzitne zemlje”, rekao je Medenica.

On je naveo da je u poslednji godinu presječeno pet lanaca krijumčarskih mreža i razbijeno isto toliko grupa koji su brojale 51 osobu.

“Jedan od prioriteta Uprave policije je borba protiv svih vrsta kriminala i krijumčarenja. Crnogorska policije i dalje će biti posvećena otkrivanju i sprečavnju svih krivičnih djela”, poručio je Medenica.

Najčitanije