fbpx
NaslovnicaCrna GoraUjedinjeno Kraljevstvo će pomoći u poboljšanju digitalnih vještina i obrazovanja

Ujedinjeno Kraljevstvo će pomoći u poboljšanju digitalnih vještina i obrazovanja

Podgorica, (MINA) – Ujedinjeno Kraljevstvo odlučno je da pomogne u poboljšanju digitalnih vještina i obrazovanja na zapadnom Balkanu, kako bi djecu pripremili za novu generaciju digitalnih izazova, poručio je britanski ministar vanjskih poslova, Kristofer Pinčer.

On je, tokom Svjetskog obrazovnog foruma u Londonu, kazao da mladi predstavljaju budućnost i da će uspjeh država zavisiti u velikoj mjeri od njihovog talenta, vještina i ambicija.

„Ujedinjeno Kraljevstvo odlučno je da pomogne u poboljšanju digitalnih vještina i obrazovanja na zapadnom Balkanu, kako bi djecu pripremili za novu generaciju digitalnih izazova“, rekao je Pinčer.

Kako je dodao, svijet u kojem mladi odrastaju se mijenja i oni već sada imaju nevjerovatne tehničke vještine.

„Moramo da podržimo njihov talenat i razvijemo ga dalje. Zbog toga je Ujedinjeno Kraljevstvo ponosno što podržavamo projekat „Škole za 21. vijek““, rekao je Pinčer.

Taj projekat, kako je naveo, pomoći će budućim generacijama na zapadnom Balkanu da postanu dinamični preduzetnici novog vremena i tako dovedu do napretka svojih država, a samim tim će uticati i na stabilnost cijelog regiona.

Regionalna direktorica Britanskog savjeta, Kler Sirs, rekla je da su oduševljeni što sarađuju sa resorima prosvjete širom zapadnog Balkana i mogu da pomognu pri daljem poboljšanju obrazovnih sistema i mladima pruže šansu da steknu vještine koje će im biti potrebne.

„Veoma sam ponosna na to što sam imala priliku da vidim da taj naš program inspiriše direktore škola, nastavnike, roditelje i djecu“, navela je Sirs.

Kako je saopšteno iz britanske Ambasade u Podgorici, Ujedinjeno Kraljevstvo je kroz projekat Britanskog savjeta “Škole za 21. vijek”, obezbijedilo deset miliona funti za poboljšanje obrazovnih standarda u regionu.

Do sada je, kako se navodi, oko 150 hiljada djece uključeno u taj program, koji bi trebalo da stigne do brojke od milion.

„Programska sredstva će biti usmjerena ka obuci djece osnovnim vještinama koje su neophodne u 21. vijeku, a posebno u ovo vrijeme digitalne ekonomije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će posebno targetirati kritičko razmišljanje, rješavanje problema i kodiranje.

To će, kako se navodi, mladima pružiti bolje šanse za pronalaženje posla i pomoći će stabilnost i napredak širom zapadnog Balkana.

Iz britanske Ambasade u Podgorici kazali su da je taj projekat samo dio podrške Ujedinjenog Kraljevstva zapadnom Balkanu, sa ciljem poboljšanja prosperiteta i stabilnosti regiona, koja će obezbijediti da buduće generacije učenika steknu vještine neophodne da se suoče sa digitalnim izazovima budućnosti.

„Program „Škola za 21. vijek“ jača obrazovanje, a obrazovanje će biti predvodnik ekonomskog rasta na Zapadnom Balkanu. Buduće tržište rada će podrazumijevati nove vrste poslova za koje će radnicima biti neophodne vještine poput analitičkog razmišljanja i inovativnosti, kritičkog razmišljanja i rješavanja složenih problema“, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije