fbpx
NaslovnicaCrna GoraUobičajen broj oboljelih od stomačnih virusa

Uobičajen broj oboljelih od stomačnih virusa

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori broj oboljelih od crijevnih zaraznih bolesti nije povećan u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je specijalista epidemiologije iz Instituta za javno zdravlje (IJZCG) Maja Milanović, i dodala da je to uobičajeno tokom ljetnih mjeseci.

Ona je kazala da postoji više razloga zbog čega se crijevne zarazne bolesti više javljaju ljeti nego u drugim periodima godine, a jedan je češće konzumiranje voća i povrća koje je neoprano ili neadekvatno oprano.

„Drugi razlog je to što se konzumiraju veće količine tečnosti, zbog čega dolazi do razređenja želudačne kisjeline, što omogućava bakterijama da iz želudca dospiju do crijeva i da poremete tu crijevnu floru“, rekla je Milanović agenciji MINA.

Ona je dodala da tokom sezone godišnjih odmora dolazi do koncetracije većeg broja ljudi na manjem prostoru, što dovodi do lakšeg prenosa infektivnog uzročnika sa jedne na drugu osobu.

„Najčešći uzročnici crijevnih ihfekcija su virusne etiologije, zatim bakterije, a najređi paraziti“, kazala je Milanović.

Ona je navela da je osjetljivost na obolijevanje od crijevnih infekcija opšta, što znači da svi mogu da obole nezavisno od uzrasta, ali je rizik veći kod djece, starijih osoba i hroničnih bolesnika.

„Ukoliko dođe do obolijevja od crijevnih infekcija, daju se ljekovi za snižavanje tjelesne temperature i preporučuje se mirovanje“, rekla je Milanović.

Ona je saopštila da je usljed učestalih stolica neophodno uzimati oralne rastvore za nadoknadu tečnosti elektrolita i probiotike za regulaciju normalne crijevne flore.

„Ukoliko simptomi traju duže, potrebno je konsultovati se sa izabranim ljekarom, a u rijetkim slučajevima mogu se steći uslovi za hospitalizaciju“, objasnila je Milanović.

Prema njenim riječima, uzročnici crijevnih bolesti se najčešće nalaze u hrani, jer visoke temperature pogoduju njihovom razmnožavanju.

„Ukoliko se konzumira hrana koja je kontaminirana, dolazi do unošenja određene infektivne doze koja poslije određenog vremena dovodi do pojave stomačnih tegoba koje su individualne“, kazala je Milanović.

Ona smatra da bi stanovništvo, turisti, ugostiteljski radnici i trgovci trebalo da obrate pažnju na pravilnu primjenu i čuvanje namirnica, kao i na ličnu i higijenu kuhinjske opereme i probora.

Najčitanije