fbpx
NaslovnicaCrna GoraUručene Trinaestojulske nagrade 

Uručene Trinaestojulske nagrade 

Podgorica, (MINA) – Stvaralačko djelo koje ostaje kao zalog budućim generacijama nikada ne može biti dovoljno nagrađeno, poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović dobitnicima najvećeg državnog prinzanja, Trinaestojulske nagrade.

Brajović je danas u Vili Gorica uručio nagrade istoričaru Draganu Peroviću, profesor Božidaru Šekularcu i književniku Pavlu Goranoviću.

Perović je nagređen za autorski TV serijal „Crnogorci sentom po svijetu“, ciklus emisija „Istjerivač mitova“ i knjigu „Stefan Perović Cuca – orepak bića“, Šekularac za knjigu „Crna Gora u doba Crnojevića“, a Goranović za knjigu „Poezija“.

Brajović je kazao da je zadovoljan što uručuje nagrade za riječi pretočena u djela, a ne samo za stvaraoce.

On je nagrađenima poručio da im je na amanet Trinaestojulska nagrada i da je štitite i brane svojim budućim djelima i stvaralaštvom boljim i dosljendijim.

“Jer stvaralačko djelo koje ostaje kao zalog budućim generacijama nikada ne može biti dovoljno nagrađeno”, istakao je Brajović.

Kako je naveo, danas se sa pijetenom klanjamo crnogorskim ćrtvama koje su život uzidale u branik od najvećeg zla čovječanstva – fašizma.

“Njima slava, a vama dobitnici hvala na radu i pregnuću jer vaša uspjeh i dostignuća su uspjeh i dostignuća Crne Gore“, poručio je Brajović.

On je rekao da Crna Gora nije ni najmanja ni najveća, već onolika kolika ke dovoljna sebi i svima dobronamjernima.

„Bez obzira kolika je, nemoćna ili snažna odvajkada je bilo onih koji su mislili da je Crna Gora lak zalogaj, nekada vojskama ideologijama i religijama, danas populisitima i demagozima. Ali opstajala je i nikada nije, niti će nestati“, poručio je Brajović.

Kako je naveo, nije lako stati, suočiti se, sprovesti u djelo i održati za sva vremena ni misao, a kamoli održati državu koja traje milenijum i više na Balkanu.

„Upravo zato postoji savremena, današnja Crna Gora, koja je izabrala svoj evropski i evroatlanstki put. Pokazali smo da ne želimo više sukobe, nego rad, vladavinu orvaa, socijalnu pravdu, jednakosti koji su personifikacija svake uspješne demokratije“, rekao je Brajović.

On je kazao da je 13. jul najljepša crnogorska priča ikada ispričana i napisana.

„Za nas građane 13. jul nije samo datum nego više od toga, on je Crna Gora, a trinaestojulski ustanak najplementiija istorijska knjiga Crne Gore, čija su olovna slova pretpoljena u zrno osvajala slobodu naše domovine, koja se i danas piše i koja nikada ne smije biti završena jer bi to bio kraj Crne Gore“, istakao je Brajović.

Perović se, u ime nagrađenih, zahvalio žiriju na izboru da njihova djelaove godine ponesu odličje najpresatižnije državne nagrade.

On je rekao da nagrada predstavlja krunu višedecenijskog rada, napora, odricanja i htjenja da se na neki način doprinese kulturnom miljeu u Crnoj Gori.

„Još više, ona je veliki podstrek za dalji rad. Zato se nadamo da će stvaralaštvo, ne samo danas nagrađenih, već i velikog broja nominovanih biti podsticaj nadležnim državnim insitucijama i ustanovama da ažurnije obavljaju svoj posao i rade na zaštiti i afirmaciji kulturno-istorijskog, duhovnog materijalnog i sakralnog nasljeđa“, poručio je Perović.

Najčitanije