fbpx
NaslovnicaCrna GoraUspostaviti okvire za proglašenje zaštićenih područja

Uspostaviti okvire za proglašenje zaštićenih područja

Podgorica, (MINA) – Nevladina organizacija Grin houm /Green Home/ apelovala je na Vladu Crne Gore da više pažnje posveti zaštiti mora i da što prije uspostavi okvire za proglašenje zaštićenih područja.

Predstavnica te nevladine organizacije, Milica Kandić kazala je agenciji MINA da je nedopustivo da Crna Gora, kao ekološka država nema uspostavljeno zaštićeno područje u moru (ZPM).

“Prema nacionalnim strateškim dokumentima, područja koja su predviđena za zaštitu odnosno mapirana kao buduća ZPM su ostrvo Katič i Sveta Neđelja, Platamuni i ostrvo Stari Ulcinj”, rekla je Kandić.

Ona je podsjetila da je Crna Gora, pored Bosne i Hercegovine jedina država Mediterana koja nema uspotavljneno ZPM, i da prema ciljevima Konvencije o biološkoj raznovrsnosti deset odsto obalnih i morskih područja treba da bude zaštićeno.

„Imajući u vidu intenzivan razvoj turizma na obali, prisustvo krivolova, zagađenja mora otpadnim vodama, komunalnim otpadom, najavljene eksploatacije nafte i gasa u crnogorskom dijelu podmorja, prisustvo invazivnih vrsta povećan je i rizik od ozbiljnih trajnih posljedica koje pomenute ljudske aktivnosti imaju na morske resurse”, rekla je Kandić.

Kako je kazala, svrha zaštićenog područja isključivo zaštita vrsta, područja i resursa.

„U nekim situacijama turizam može nadopuniti ciljeve zaštite jer se edukacijom i popularizacijom često lakše sprovodi zaštita mora, ali turizam nikad nije primaran cilj uspostavljanja ZPM “, kazala je Kandić.

ZPM, kako je navela, omogućavaju obnovu ribljeg fonda i služe kao inkubatori za vrste koje se u drugim zonama ekonomski valorizuju.

Kako je rekla, ZPM prepoznato je brojnim strateškim dokumentima države poput Nacionalne strategije održivog razvoja 2030, Nacionalne strategija biodiverziteta sa Akcionim planom.

„Shodno navedenim strategijama ali i ciljevima Konvencije o biodiverzitetu čija je Crna Gora potpisnica, deset odsto obalnih i morskih područja treba da bude očuvano. Ovaj procenat znači da oko 130 km2 površine mora i treba da bude proglašeno za zaštićeno morsko područje u Crnoj Gori“, precizirala je Kandić

Povećana zaštita mora, kako je istakla, mogla bi dovesti do povećanja broja radnih mjesta, resursa i usluga koje daleko nadmašuju troškove.

„U periodu od 2018. do 2021. godine sprovešće se projekat vrijednosti od oko dva miliona EUR koji je finansirao Globalni fond za životnu sredinu a realizuje ga MORT i UNEP. Očekujemo da će kraj ovog projekta rezultirati uspostavljenjem zaštićenih područja u moru“, dodala je Kandić

Efikasno upravljanje zaštićenim područjima u moru, prema njenim riječima, isključivo zavisi od uključenosti i podrške lokalne zajednice.

„Grin houm u saradnji sa partnerskim organizacijama Mediteranski centar za ekološki monitoring i Crnogorsko društvo ekologa sprovodi značajne aktivnosti u smislu jačanja kapaciteta lokalne zajednice a u smislu važnosti uspostavljanja ZPM, kazala je Kandić.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma agenciji MINA su kazali da je uspostavljanje zaštićenih područja veoma zahtjevan proces.

Kako su naveli neophodno je identifikovati efikasan model upravljanja i osposobiti upravljačke kapacitete kako područja ne bi ostala proglašena samo na papiru bez mogućnosti upravljanja i zaštite.

„Ovaj proces je posebno zahtjevan kada je u pitanju morsko područje. Iako je bilo značajnih aktivnosti na prikupljanju podataka kao podrška kroz različite međunarodne projekte, do sada nije pripremljena potpuna dokumentacija za proglašenje ZPM“, kazali su iz MORT-a.

Značajniji izazov, kako su naveli, predstavlja uspostavljanje kapaciteta za adekvatno upravljanje ovim područjima koje podrazumijeva izgradnju kadrovskih kapaciteta kao i opremanje upravljača.

„Jos uvijek se nisu stekli uslovi za unaprjeđenje kadrovskih kapaciteta u smislu zapošljavanja
dodatnog adekvatnog broja stručnih lica za upravljanje područjima u moru“, naveli su u MORT-u.

Najčitanije